DRØMMETYDNING PÅ SYMBOLTOLK.DK
m

DRØMMEBREVKASSEN

FOREDRAG OM DRØMME

KONFLIKTLØSNING

PSYKOLOGILÆRERSERVICE

ANDRE FOREDRAG

FORTÆLLESIDERNE

TEOLOGISK TANKEVIRKSOMHED

PILGRIMSSIDEN


Drømmetydningens regel
nr. 1
Lidt teori: Indhold og forhold i drømme.
Artikel af Peter Værum om eventyr og drømme - ridser i facaden.

Mere om drømme

Et forsøg på at genmmentænke drømmenes fænomen


FAQ: Er drømme ikke bare noget kemi inden i min egen hjerne ? - Jo da, og

Når man ikke kan huske sine drømme


Mand dræber mig med kniv i halsen

 


Jeg drømmer ofte at jeg dør eller snart skal dø. Det er virkelig ved at køre mig helt ned, for jeg vågner med følelsen af sorg og er fortvivlet. Følelsen sidder i mig i lang tid og jeg kan snart ikke klare det længere. Jeg håber virkelig, at jeg kan få hjælp til at forstå mine drømme.

Min drøm i dag:
Jeg er en by og ser nogle børn gå rundt og sælge æg. Jeg ved, at nogle af børnene er min datters klassekammerater. Herefter går jeg ind i en cupcake-butik hvor der står en mand som muligvis er far til en af børnene. Han tager en bid af en af kagerne og smider den herefter ud uden at betale og forklarer mig at det er meget normalt. Det er sådan man gør. Jeg siger ikke noget men venter bare til det er min tur.
Så går jeg ud af butikken og mærker, at der er en anden mand der griber fat om mig bagfra. Han holder mig fast og meget tæt. Han er meget rolig og fattet og siger "nu slår jeg dig ihjel. Det kommer ikke til at gøre ondt" og så mærker jeg et spyd blive stukket ind gennem min nakke og så dør jeg. Det gjorde ondt!

Nu sidder jeg her flere timer efter og er stadigvæk helt rystet. Jeg er virkelig ked af det og det er så ubehageligt. Det føltes så virkeligt og selve "drabet" gennemlevede jeg flere gange inden jeg vågnede.

Det skal lige siges at jeg lider af PTSD efter gentagne overfald, dengang jeg arbejdede i psykiatrien - og jeg har lige fået afslag på en årelang erstatningssag. (...) Jeg ved godt at jeg er sårbar på den baggrund men jeg kan ikke lade være med at tænke på, hvordan disse drømme påvirker min tilstand.
Hvis man i virkeligheden oplever sådanne overfald knækker man jo helt sammen psykisk. Men når drømmene føles så virkelige, så er belastningsreaktionen og følelserne vel også virkelige? Det føles som om jeg lige har oplevet det. Det er forfærdeligt!

Jeg håber virkelig på hjælp. Jeg er helt ude af mig selv lige nu og jeg orker simpelthen ikke at være så ked af det i så lang tid som jeg plejer efter sådan en drøm.

Med venlig hilsen
Litten
SVAR:
Allerførst et forbehold:  Der er altid meget gætteri i mine forsøg på at tolke. Og med Posttraumatisk stress har jeg ingen erfaring; jeg ved ikke hvordan det indvirker på drømmelivet.
  Men jeg stoler på SELVET. Jeg stoler på, at vores biologi rummer  tendens, der altid under de forhåndenværende omstændigheder søger den optimalt mulige sundhed og helhed. SELVET har så-at-sige stor omsorg for det mere begrænsede EGO... (Jung).
  Så: Først beder jeg dig huske på drømmeregel nr. I.  Prøv at anvende den i dit eget forsøg på at tolke drømmen - du er din selv din egen bedste drømmetyder.
 
Jeg tror, at det ikke er drømmen, der plager dig - men omvendt: Drømmen aftegner, hvor plaget du er, hvordan du "mishandler" dig selv, så du er ved at "dø" af det. Sådan ser det i hvert fald ud ud fra hypotesen i drømmeregel nr. I.
Hvem mishandler ?  - Din maskuline side. Er du præget af voldsom viljestyrke, stædighed el. lign. ?

En drøm om din faktiske, fysiske død ville se helt anderledes ud....
    Drømme om død betyder sædvanligvis forandring. Noget dør, for at noget nyt (tit børn, fødsler, eller (på et meget instinktivt niveau..) æg).
  Og jeg forestiller mig, at du hare rent fysiske spændinger i din nakke ?  Det er jo rent fysisk det sted, man tager sig sammen; man vil ikke bøje nakken, og det kan være rimeligt nok. Men hvis man er en stivnakke, skal man måske søge frem mod en mere kvindelig facon at møde sin skæbne på..???

Som sagt ved jeg for lidt om, hvad PTSD gør ved drømmelivet. Jeg er vant til at drømme - især hen imod slutningen - anviser en hjælp, en mulig udvej - men det du skriver gør mig ked af det på dine vegne. Men altså: Drømme plejer at signalere, at healende kræfter arbejder...

Skriv gerne igen - især hvis der kommer flere drømme...
 

Held og lykke med det hele.
PETER VÆRUM.