DRØMMETYDNING PÅ SYMBOLTOLK.DK
m

DRØMMEBREVKASSEN

FOREDRAG OM DRØMME

KONFLIKTLØSNING

PSYKOLOGILÆRERSERVICE

ANDRE FOREDRAG

FORTÆLLESIDERNE

TEOLOGISK TANKEVIRKSOMHED

PILGRIMSSIDEN


Drømmetydningens regel
nr. 1
Lidt teori: Indhold og forhold i drømme.
Artikel af Peter Værum om eventyr og drømme - ridser i facaden.

Mere om drømme

Et forsøg på at genmmentænke drømmenes fænomen


FAQ: Er drømme ikke bare noget kemi inden i min egen hjerne ? - Jo da, og

Når man ikke kan huske sine drømme


Mine forældres hus.

  Kære Peter Værum
Siden mine forældres død i 03 og 07 hjemsøges jeg flere gange om ugen, af drømme om, at jeg skal flytte tilbage til deres hus (som betragtes som lidt af en kulturskat i Nordsjælland), og passe på det, indtil det bliver solgt. I virkeligheden er det forlængst solgt, men i mine drømme er det umuligt at afsætte.
Og ikke nok med det. Det er i en umulig stand, hvor regnen pisker ind og ødelægger indbo, mure og træværk.
Og ansvaret er mit.
Jeg føler i mine drømme stor afmagt og katastrofeangst.
Mine hedengangne forældre optræder også. Dog ganske perifert. Min mor er oftest indædt rasende, min far neutral. I drømmene altså. I virkeligheden lærte jeg mig, næsten, blot at holde en venlig, ironisk afstand til dem. Ligesom Lise Nørgård skriver i en erindringsbog om hendes forhold til sine forældre.
Der er nok en logisk forklaring, men kan ikke forstå, at jeg ikke kan give slip.
Heller ikke min fraskilte mand siden først i 80'erne vil slippe mig i mine drømme, men forsøger ihærdigt at klæbe sig til mig, til eller komme tilbage. (Det var mig der gik).
Ovenstående er selvfølgelig ikke noget der ødelægger min hverdag, som er god og tryg, med hunde, børn og børnebørn, men da jeg lige har rundet de 65 år, og begyndt på et nyt livsafslnit: den tredje alder, ville jeg hellere drømme positive, fremadrettede drømme!
Mange hilsener Bodil Lilliegreen.

SVAR:

Når du drømmer om dine forældres fine hus flere gange om ugen, og i drømmene føler stor afmagt, er det værd at tage alvorligt. Fortiden klæber til dig - som du selv skriver - og du har svært ved at slippe - dit eget udtryk.
Åbenbart meget svært !
På det ydre plan har dit forhold til dine forældre - nu afdøde - været "distanceret" både som barn og som voksen, og det sætter naturligvis sine ar i sjælen.  Indvendig sidder både FAR og MOR og tidligere ægtefælle (som måske har været ganske dominerende ??) på nakken af dig og er ikke til at ryste af. Sådan er der jo mange, der har det.
Om ikke andet, så kan man se det af deres drømme. De er li'som ikke flyttet ud af forældrenes hus...
   Du har tydeligvis en god forståelse af drømmenes natur, og jeg ved snart ikke om jeg kan få øje på en mulig løsning af problemet. Hvis du har skrevet  dine  drømme ned, vil der i enkelte af dem nok være en helt konkret udgang, der "foreslår" næste skridt. Måske kan du finde sådan et konfkret råd, det vil være bedre end mit, for det kommer ind fra dig selv, og dit SELV ved jo rigtig god besked med, hvad der er godt for dig (dit "jeg", som i øjeblikket "er i en umulig stand", utæt, har dårlige grænser, overskylles af føleleser - og ødelægger hele personlighedsstrukturen ("mure og træværk"). Og drømmene fremhæver selv, at ANSVARET ER DIT.
Så - kære "Bodil" - du må se at finde ud af at slippe. Slippe fortiden, der klæber til dig. Slippe de bindinger, fæderbindinger og moderbindinger, der stadig hæmmer dig, og gør din adfærd ufri.
   Gid jeg kunne hjælpe dig med det; men jeg er jo ikke terapeut, og som nævnt kan jeg ikke i  drømmenes struktur eller symbolik finde noget forslag til en udgang (som der ellers tit er i slutningen af en drøm) ...

HELD OG LYKKE i det nye livsafsnit.  Venligst
PETER VÆRUM