DRØMMETYDNING PÅ SYMBOLTOLK.DK
m

DRØMMEBREVKASSEN

FOREDRAG OM DRØMME

KONFLIKTLØSNING

PSYKOLOGILÆRERSERVICE

ANDRE FOREDRAG

FORTÆLLESIDERNE

TEOLOGISK TANKEVIRKSOMHED

PILGRIMSSIDEN


Drømmetydningens regel
nr. 1
Lidt teori: Indhold og forhold i drømme.
Artikel af Peter Værum om eventyr og drømme - ridser i facaden.

Mere om drømme

Et forsøg på at genmmentænke drømmenes fænomen


FAQ: Er drømme ikke bare noget kemi inden i min egen hjerne ? - Jo da, og

Når man ikke kan huske sine drømme


Klassisk toilet drøm. Overvågning. Men scooteren signaliserer ændringer..

 
Kære Peter, 

Jeg har for nogle måneder siden haft en drøm, som stadig sidder i kroppen på mig og som jeg tænkte på om du kunne hjælpe mig med at tolke?
I drømmen befinder jeg mig oppe i et udsigtssted, hvor der er en café. Jeg vandrer rundt deroppe sammen med en af mine tætte veninder.
Helt tilfældigt støder vi på en fyr, som vi har stødt på i virkeligheden i en boghandel. Vi står og små snakker med ham og han fortæller os noget, men jeg kan ikke huske helt præcist hvad, men han har et vigtigt budskab.
Jeg går ud på toilettet, mens min veninde stadig står og snakker med ham. Ude på toilettet åbner jeg en indpakning, som er beskidt og mudret til og inde i indpakningen ligger der en forkullet baby.
Pludselig skifter scenariet og jeg befinder mig i mine forældres køkken.
Jeg føler mig overvåget og får øje på vores nabo. Han gemmer sig omme bag gardinerne, men jeg kan tydeligt se at han holder øje med mig. Jeg bøjer mig ned og gemmer mig bag en mur. Han holder stadig øje med mig. Refleksionerne i ovnen afslører ham.
Scenariet skifter igen og jeg ligger i min seng og sover. Pludselig vågner jeg ved, at min elevationsseng kører helt hysterisk op og ned, op og ned, så jeg kalder på min far og han får slukket den.
Scenariet skifter for sidste gang og jeg befinder mig på en scooter sammen med to studiekammerater.        En af mine studiekammerater kommer til at trykke på en knap, så scooteren er ved at eksplodere. Vi springer af scooteren og lander i en sø.
    Pludselig befinder vi os et ukendt sted, men søen som vi svømmer over ligner til forveksling søen på mit universitet og hele min klasse er der. Jeg når aldrig over søen og bomben springer aldrig, men i vandet møder jeg en fyr, som siger noget i retningen af, at han forstår hvad der foregår omkring mig og så vågner jeg fra min drøm. 

(Jeg er 21 år gammel, og på daværende tidspunkt studerede jeg  universitetet, men det gør jeg ikke mere. ... Tidligere på dagen var jeg på en sydlandsk restaurant med en veninde, der ... godt godt kan være lidt firkantet: Hun har bare en helt bestemt idé om hvordan verden er og der er ikke rigtigt så mange nuancer. ...
Jeg har udenlandske forældre; ...
Det kan godt suge energien ud af mig, når jeg skal være sammen med hende for længe af gangen.

Bedste hilsner 
Ellen 
 

Venlig hilsen
Peter Værum

SVAR:
Interessant drøm, og det ville kræve mange samtaler at få den tolket til bunds.
Men du er på et "udsigtssted" - og det siger mig så meget som at drømmen søger at skaffe dig et overblik. Og derfor er den givetvis vigtig.
Toiletdrømme er også altid vigtige: De handler om at se vores egen skygge (Jungs udtryk) i øjnene. For at sige det med andre ord: Hvad stiller vi om med vores indre pis og lort ??  Bagsiden (skyggen) af din bevidste personlighed, jeg'et, er noget med en beskidt baby, der er forkullet. Det må symboliserer noget, du har sat i verden, som ikke har fået lov at vokse op og trivet (ét eller andet projekt, velsgtens..)
Hvorfor får sådan noget psykisk stof lov til at blive fortrængt og ligge og rumstere sådan et "ulækkert" sted i det ubevidste som et toilet ??
Du drømmer, at du føler dig overvåget. Og dine forældre er til stede. Og en nabo holder øje med dig. Alt dette handler om, hvad Freud kalder OVERJEGET. (Samvitttigheden, ansvarsfølelsen, skamfølelsen etc.etc.)
Du har åbenbart et stærkt overjeg, og af de ting du har fortalt mig i vores korrespondence, forstår jeg hvorfor. Den firkantede udenlandske veninde er - det må du prøve at forstå - et billede af dig selv. Sådan fungerer drømme.
Slutningen af drømmen rummer positive perspektiver for fremtiden - hvis du får kigget på dit indre pis og det forkullede barn: du befinder dig på en scooter. Transportmidler er som regel tegn på ændringer: Hvordan kommer du fra punkt A til punkt B ?? Du kan få hjælp af den maskuline side af din personlighed. Og selv om der er eksplosionsfare (du må rumme en masse indre vrede, der aldrig er kommet til udtryk... (!)? - så du er ved at eksplodere) så beroliger drømmen dig: Bomben springer ikke - dennegang !
Søen, vandet er tit symbol på følelser, sanselighed (og sex, lyst) - men her: Lad os holde os til følelser. At være opmærksom på, og arbejde med, og stå ved - dine følelser, vil være gavnligt for dig i din ændringsproces, der  tydeligvis er i gang med.

Held og lykke

Peter Værum.