DRØMMETYDNING PÅ SYMBOLTOLK.DK
m

DRØMMEBREVKASSEN

FOREDRAG OM DRØMME

KONFLIKTLØSNING

PSYKOLOGILÆRERSERVICE

ANDRE FOREDRAG

FORTÆLLESIDERNE

TEOLOGISK TANKEVIRKSOMHED

PILGRIMSSIDEN


Drømmetydningens regel
nr. 1
Lidt teori: Indhold og forhold i drømme.
Artikel af Peter Værum om eventyr og drømme - ridser i facaden.

Mere om drømme

Et forsøg på at genmmentænke drømmenes fænomen


FAQ: Er drømme ikke bare noget kemi inden i min egen hjerne ? - Jo da, og

Når man ikke kan huske sine drømme


Veninde. Klassisk skyggedrøm. Faderen. Tænder falder ud.

 

hej. har netop haft en frygtelig drøm.
Før jeg beskriver drømmen føler jeg at jeg er nødt til at forklare hvem Louise er; for 5 år siden ca. havde jeg en bedste veninde som hed Louise som jeg ikke længere ønsker at have i mit liv, fordi hun ofte har handlet meget egoistisk over for mig. kan ikke forklare det bedre end, at hun ikke undede mig noget, so. hun ikke selv havde, og ofte forsøgte at tage de personer fra mig som jeg var følelsesmæssigt knyttet til .... intriger osv. ...... (forkortet, P.V.)
...... for nyligt kommet lidt tilbage i mit liv. Jeg er  stadig fast besluttet på at hun ikke skal ind igen, men føler også at jeg er kommet mig, derfor forvirrer drømmen mig yderligere.

drømmen:
Jeg er hjemme hos mine forældre, og Louise er der. mener jeg selv havde inviteret hende. jeg konfronterer hende med de ting hun har gjort mig. jeg råber og er også tildels fysisk over for hende. hun benægter. min familie er hjemme og er alle på Louises side. Mens de hjælper hende begynder jeg at græde. lige pludselig er Louise væk fra drømmen (blevet hentet af sin far el. lign) og mine tænder begynder at falde ud. først 3-4 stykker som jeg viser til min far. min familie siger at det må være min reaktion på det jeg lige har Gjort og udtrykker at jeg selv er uden om det, og måske også at "det har jeg bare godt af." min far rækker hånden ud, og jeg spytter en hel håndfuld tænder ud i den. efterfølgende sidder min far og jeg og prøver at finde en masse tænder der er endt på jorden ude foran vores hoveddør. (her er tænderne dog øreringene med hvide perler i) her kan jeg huske at jeg tænkte på, om jeg mon havde fået paradentose. vi kører på skadestuen og både min mor, far og bror er med. jeg sidder med sammenbidte tænder for at holde på de sidste som også sidder løst. det er som om min familie ikke forstår og bliver ved at snakke til mig. Svarer kun få gange men sammenbidte tænder at jeg ikke kan snakke nu. da vi kommer op på skadestuen siger de, at de ikke kan hjælpe nu hvor de er faldet ud. jeg sidder ved et bord og spytter stadig tænder ud. der kommer en læge og giver mig to sprøjter. jeg piver og min far siger jeg skal mande mig op og holde kæft (igen i en tone som peger på, at det er min egen skyld) bagefter maler lægen på mig med gule og blå farver (som en del af behandlingen med sprøjterne) jeg spytter yderligere en håndfuld tænder ud. denne gang er de dog knuste og ligner små grussten i forskellige pastel farver, mens en lille dreng kigger på og siger at det ser ubehageligt ud. kan huske at jeg her tænkte at det måske var æg (mine undulater har netop i det virkelige liv fået unger) og jeg tænker om det kan være fugle æg. bagefter kommer der en sygeplejer/tandlæge og min mor snakker med hende om at aftale en tid i morgen. herefter vågner jeg..
følte mig meget afvist af min familie og jeg var bange. under konfrontationen med Louise var jeg meget frustreret, og ved det med tænderne følte jeg mig frustreret, bange og alene(afvist af min familie som ikke ser ud til at tage sig af det der sker med mig)
håber du kan hjælpe mig.

Vh Signe .

SVAR:

Klassisk drøm. Typiske drømmetemaer. Jeg er ret sikker på tolkningen, i hvert fald hvis man er enig i at anvende Jung's (og mange andres...) teorier. Om skyggen, først og fremmest.
Samt det jeg kalder "drømmeregel nr. 1": Alle optrædende i din drøm er sider af dig selv.
Husk det, selv om det måske bliver en bitter pille at sluge:

Din veninde, Louise, i din drøm, er din skygge. En side af dig selv, som du helst fortrænger; men drømmen siger, du er nødt til at se det i øjnene. At du selv er intrigant, eller-hvilke-egenskaber, du-nu-vil-nævne, ved Louise-som-falder-dig-i-øjnene !
Det er derfor du bliver så emotionel i din omtale af hende og dit ødelagte forhold til hende.

Læs lidt mere om SKYGGEN på Drømmebrevkassens sider.

Jeg lægger mærke til, at du i drømmen selv inviterer Louise. Det er et godt tegn. Hvis du formår at integrere skyggen (lære din egen .."intrigante osv" side at kende) vil det givetvis være dig til stor hjælp; et vigtigt skridt i personlighedens vækst.

Det er vigtigt at forstå, at når du drømmer "min familie er alle på Louises side" - så er det DIG SELV, der skal lære at tage sig bedre af / forsone sig med ..DIG SELV !

Så er der farmand - altså din "Far"-side. Han har jo i drømmen ret, når han siger, at "det er din skyld" - altså, noget som du selv skal tage ansvar for. Lad os droppe al snak om skyld og ikke-skyld, det er fuldstændig irrelevant, her i drømmetydning som så mange andre steder i livet. Alle andre mennesker har lige så meget besvær med at erkende deres egne skyggesider som du. Og herregud !

Men hvordan var/er din Fader. Er han rar og en god far - eller har han været urimelig fordømmende..?? Ved at beskrive ham, får du en fornemmelse af, hvordan dit eget OVERJEG (Freuds udtryk) fungerer. Måske er du for fordømmende overfor dig selv - det gør det sværere at integrere sin egen skygge.

Men hvorom alting er - at din Fader og hele familien er på Louise´s side i drømmen, betyder jo at de er på din side. Blot ikke dit ego. Men SELVET, som er anderledes altomfattende end dit snævre ego med dets finpudsede selv-billede og facade (det gælder os alle sammen).

Tænder, der falder ud. Et klassisk drømmesymbol. Igen og igen optræder de i menneskers drømme, mennesker der har svært ved at spytte ud. At bide fra sig. At få sagt nej og sige Ja. Til og fra..
I din drømme er det blot usædvanlig meget, usædvanlig mange ting, du igen og igen skal "spytte ud" med.

Her ligger nok løsningen på problemet: Der er noget, du skal have sagt. Noget du skal have udtrykt klart. Overfor for din familie (din Far) og overfor Louise.
Er du overdrevent konfliktsky ?? - det kunne jeg godt tænke mig at høre hvad du ville svare til - med alle de knuste tænder er der meget, som du må have bidt i dig, mange ting som du har slugt/holdt indenbords, i stedet for at spytte rent ud med.

Men måske tager jeg fejl. Jeg kender dig jo ikke - og der er stadigvæk en del gætteri i drømmetolkningen.
Giv mig - og alle dem, der med interesse læser med - en feed-back. Som sagt, det er klassiske drømmetemaer, som går igen i mange danskeres drømme.

Og under alle omstændigheder: HELD og LYKKE ! Med en sådan drøm er der lagt op til vigtige ændringer / fremskridt i dit liv.

Venlig hilsen
Peter Værum