DRØMMETYDNING PÅ SYMBOLTOLK.DK
m

DRØMMEBREVKASSEN

FOREDRAG OM DRØMME

KONFLIKTLØSNING

PSYKOLOGILÆRERSERVICE

ANDRE FOREDRAG

FORTÆLLESIDERNE

TEOLOGISK TANKEVIRKSOMHED

PILGRIMSSIDEN


Drømmetydningens regel
nr. 1
Lidt teori: Indhold og forhold i drømme.
Artikel af Peter Værum om eventyr og drømme - ridser i facaden.

Mere om drømme

Et forsøg på at genmmentænke drømmenes fænomen


FAQ: Er drømme ikke bare noget kemi inden i min egen hjerne ? - Jo da, og

Når man ikke kan huske sine drømme


Mor og mormors spøgelser hjemsøger mig.

 

Hej!
Jeg har lige haft en af mine mest skræmmende og sørgelige drømme nogensinde - nemlig at
jeg sad i lokale med både min mors og mormors spøgelser...
Min mor døde af kræft da jeg var 16 af kræft, og det gik meget hurtigt. Eftersom jeg blev udsat for kærestevold og blev sat i plejefamilie nogenlunde oveni hinanden, fik jeg aldrig rigtig bearbejdet det.
Min mormor døde i sommers, og vi havde ikke et særlig godt forhold, bla fordi hun havde meget ondt af sig selv da vi mistede min mor.
I drømmen vågner jeg i en lejlighed hvor jeg kan mærke at der er noget galt, jeg kan simpelthen mærke at lejligheden er hjemsøgt, men jeg ved ikke af hvem - og jeg er desuden klar over at jeg befinder mig hos min mormor. - Jeg sidder derefter i stuen med min 12'årige lillebror og min mor og min mormor. Min mor og mormor taler og griner, mens min mor syer et eller andet, og hun virker rigtig glad og livlig, som hun gjorde dengang hun levede, og hun griner hele tiden.
Pludselig går jeg rundt udenfor lejligheden, og taler i tlf med en ven hvor jeg græder og spørger om jeg ikke kan komme hjem til ham, og gentager flere gange at jeg ikke vil sidde sammen med min mor og mormors spøgelser, men han siger at han ikke ved om jeg kan komme hjem til ham og jeg føler mig helt fortabt.
Jeg er i tvivl om jeg kan finde tilbage til lejligheden da der er en masse høje bygninger der alle ligner hinanden - hvor jeg faktisk spørger selveste Bodil Udsen om vej for at det ikke skal gære løgn, men hun er ret gnaven og siger bare "find ud af det selv" i en ret hård tone.

Det er det sidste jeg husker.
Jeg har bare ikke drømt om min mor før i alle de år der er gået, så jeg var ret overvældet og vil virkelig gerne vide hvad det handler om. Jeg syntes bare det var ret skræmmende... Jeg forventer ikke svar, men tænkte at jeg ville prøve.
På forhånd tak.
 mvh ..Michelle Holm
Sendt fra min iPad


SVAR:

Du vågner i en lejlighed - det er et billede, et "snapshot" af dig lige nu. Lejligheden, det er dig. (Og i vores personlighed bærer vi jo rundt på vores mor (morbillede), søskende, vores "børn" hvad-enten-vi-har-børn eller-ej... osv. Tit er mormor som drømmesymbol i øvrigt blot en "understregning" mor-mor af at det handler om den indre MOR).
Selve det fænomen, at du drømmer er symptom på, at din personlighed udgør en større helhed end dit ego ( - det er værd at tænke over, og det gælder alle...)
Jeg kan sagtens forestille mig, at din mormors faktisk død i sommer har udløst/aktualiseret nogle af de familieproblematikker, du bærer rundt på.
Både din ubearbejdede sorg over tabet af din mor og dit uforløste forhold til din mormor spøger
i din psyke.
Spøgelser er - ligesom zombier - et godt drømmesymbol: det er realiteter, men ikke fysiske, levende realiteter

Hvordan var din lillebror ? Hvilke egenskaber besad/besidder han ? Dem kan du finde i dig selv, og muligvis kan du i din aktuelle situation bruge disse egenskaber lige nu.
På samme måde med din mors glade, grinende side. Evnen til at sy ting sammen, lappe flænge sammen, og evnen til at grine ad det hele, livligheden - du har det med i bagagen, og drømmen peget på, at det kan være en ressource i din vanskelige situation lige nu.

For du  er åbenbart i en vanskelig situation, psykologisk set. Du er hjemsøgt; dvs. der er kræfter i din underbevidsthed, der "banker på", de spørger, der er noget, som du skal blive bevidst om. Måske er det en bearbejdelse af tabet over din mor under de dramatiske omstændigheder, måske er det et nyt syn på dig selv som offer for vold (eller måske skal du ikke definere dig som offer? hvad-ved-jeg...) - en eller anden psykisk konflikt er der, ellers ville drømmen ikke virke så skræmmende på dit ego.

Bodil Udsen betragter jeg som en livskraftig, positiv, humor-fyldt, selvstændig dame. Det er så mine projektioner... - jeg ved ikke hvilke projektioner, du har. Prøv at gøre dig det klart. For det ville sikkert være konstruktivt at komme i kontakt med den kraft, den ressource; men det bliver ikke let at få kontakt med din indre "Emma fra Rottehullet"; i drømmen er hun vrissen og gnaven.
Det samme gælder din ven: Èn-eller-anden maskulin side i dig, som du har dårlig kontakt med lige nu.
Alt i alt må du forstå, at du rummer flere ressourcer end du selv er bevidst om.
Drømmen tyder på at du er i en proces, fem mod at blive et mere helt menneske. Jeg tillader mig at bruge et slidt begreb.

I den proces spørger vi efter, om drømmen rummer et godt råd til dig.
Jeg hæfter mig især ved ét billede: at du går udenfor lejligheden. Lejligheden har jeg tolket som dit ego, og jeg skrev om, at dit ego - dit bevidste jeg - jo ikke udgør hele din personlighed (selv om vi alle oplever det sådan til daglig; jeg fylder jo det hele, bilder vi os ind). Prøv at se på dig selv og din angst og dine problemer lidt "fra oven". Udefra.
Det er det, man gør i mange meditationsformer, bl.a. mindfullness. Hvis du har en meditationspraksis vil du vide, hvad jeg taler om. Neutral iagttagelse.
Hvis du ikke har kendskab til meditation kan du tage billedet som en psykisk indstilling, hvor du får problemenerne sat lidt på afstand. Læg lidt distance til problemerne. Se dem fra en ny vinkel. Gå ud af lejligheden. Flygt ikke fra den indre konflikt, men se på den "udefra".

HELD OG LYKKE.

Venlig hilsen
Peter Værum