DRØMMETYDNING PÅ SYMBOLTOLK.DK
m

DRØMMEBREVKASSEN

FOREDRAG OM DRØMME

KONFLIKTLØSNING

PSYKOLOGILÆRERSERVICE

ANDRE FOREDRAG

FORTÆLLESIDERNE

TEOLOGISK TANKEVIRKSOMHED

PILGRIMSSIDEN


Drømmetydningens regel
nr. 1
Lidt teori: Indhold og forhold i drømme.
Artikel af Peter Værum om eventyr og drømme - ridser i facaden.

Mere om drømme

Et forsøg på at genmmentænke drømmenes fænomen


FAQ: Er drømme ikke bare noget kemi inden i min egen hjerne ? - Jo da, og

Når man ikke kan huske sine drømme


Indvandrer kvinde, misbrugt, på vej efter depression. Elsker en dansk mand. Drømmer om at svæve. Svømme. Og en løs tand.

 

Lidt om mig: jeg er .. i tyverne og kommer fra en indvandrerfamilie.
Mine forældre har opdraget mig efter deres egne overbevisninger og principper.
I min barndom og ungdom blev jeg seksuelt misbrugt, og har kæmpet hele min ungdom med depressioner, negative følelser og manglende selvtillid, men til trods for alt det har jeg aldrig opgivet at opnå mål jeg har sat mig i livet.
Lige p.t. læser jeg på ...studiet, selvom jeg de første ... år af studiet kom ingen vejne, fordi jeg kæmpede med fortidens spøgelser og min manglende selvtillid; jeg tog en pause og gik i behandling, samtidig fik jeg et bedre forhold til mine forældre og mig selv og følte mig ikke længere at jeg var skyld i alt der er overgået mig.
Jeg blev forelsket i en etnisk dansk mand, som jeg mødte for nogle år siden på arbejde.
Vi kunne ikke komme nogen vegne med vores forhold pga. mine forholdsregler med hensyn til religion etc. Vi opgav, men for ca. halvanden år siden genoptog vi kontakten fordi han fandt ud af, at jeg var dybt nede i kulkælderen og var meget deprimeret.
Han hjalp mig igennem det og jeg kom i behandling. Vi er begge stadig glade for hinanden, og vi har kæmpet for at løse komplikationerne, men det er meget svært. Jeg græder hver dag, fordi jeg savner ham og fordi han er inden for min rækkevidde men jeg kan ikke få ham.
Mine studier går udmærket nu, men jeg sørger stadig over at jeg ikke kan være sammen med manden som jeg elsker.
Det var lidt om mit liv og min situation i øjeblikket. Jeg tænker om mine drømme kunne have noget med min livssituation

[Arabisk klingende navn]

Jeg drømmer meget tit, men der er 3 drømme jeg godt kunne tænke mig at vide, hvad kunne betyde i forhold til mit liv.

1. Jeg drømte at jeg fløj, uden nogen hjælpemidler. Jeg svævede rundt omkring området hvor mine forældre bor, og der var en sommerfestagtig arrangement i området som jeg svævede over. Tilstede var også manden som jeg elsker, men som ikke kan få, og i drømmen ignorerede han mig, fordi han holdt øje med en anden kvinde.

2. Jeg drømte at jeg svømmede i et hav, vandet var klart og behageligt, og jeg var meget god til at svømme (jeg kan ikke svømme i virkeligheden), men drømmen startede først med at der var en kvinde der var forsvundet i havet, som jeg skulle hjælpe med at lede efter, fordi jeg vidste hvordan. Senere i drømmen så jeg ud til at nyde at svømme bare for at svømme.

3. Jeg drømte at jeg havde en løs tand?


SVAR:

Med en fortid og en problmatik som din, er det ikke mærkeligt at du drømmer meget. Drømmene er et led i psykens egen healingsproces; drømmen har en indbygget tendens mod størt mulig sundhed og psykisk balance, og det er som om drømmene utrætteligt bearbejder de indre konflikter, der - selv efter et flot terapiforløb, hvor du har kæmpet dig ud af depression og skyldfølelse (som det er sædvanligt efter misbrug) - nødvendigvis stadig må være der.

1. Flyvedrømme kan betyde flere ting. De afspejler en (bevidstheds-)tilstand som er fri for bindinger. Vi kan forsøgsvis sige: Hvor ånden er frigjort fra kroppen (måske en afspejling af, hvad der nogen gange sker, når et barm bliver sex-misbrugt eller slået: en slags ud-af-krop-oplevelse) ...
ELLER de afspejler et behov for frihed: Svæve, hævet over problemerne, ubundet af alle de mere eller mindre belastende relationer - en herlig følelse, som du skulle give dig selv lov til at have, hvis du kan opnå den i meditation eller afspændingstilstande, øjeblikke af glæde og tro el. lign.
ELLER de er symptom på behovet for overblik. Behovet for at se det hele "lidt fra oven" som-vi-siger. Og det du skal se "lidt fra oven" er området, hvor dine forældre bor. Hvordan ser det ud, set fra en overordnet synsvinkel, hvor manden som du elsker er tænkt med...??

Det er nok vigtigt, at du forstår drømmeregel nr. 1 (se her i DRØMMEBREVKASSEN). Den anden kvinde, som din elskede holder øje med, det er jo også DIG. Velsagtens er det DIG i en ændret udgave, endnu mere hel, endnu mere afklaret - du er jo godt på vej, men du har meget du skal have kæmpet dig ud af og gjort op med.

2.
Drømme om at svømme i vand har som hovedregel noget at gøre med lyst, sex, følelser af velvære og sanselighed at gøre. Ja, og nogle gange har vi svært ved at svømme i vandet, vi kan have svært ved at give os hen, og der er fare for at vi kan drukne eller blive overskyllet af følelser (positive og negative...). Men - du kan svømme !

Nyd det ! Svøm alt det du kan, selv om du har svært ved det, og selv om der har været en periode, hvor du skulle reddes, fordi du (den anden kvinde er i drømmesproget jo dig...) har været forsvundet i havet, altså helt ved at drukne i følelser.

3.
Drømme er tænder er meget almindelige. Tænder bruges til at bide fra sig - at bide sig fast - at vise tænder -
En løs tand symboliserer, at der er fare for at blive tandløs. Tit kommer drømme om løse tænder, hvis der er noget man skal have sagt, noget der skal udtrykkes, men man tør ikke spytte ud. Der er ikke bid i det man siger.

Forhåbentlig kan du selv huske situationen fra det tidspunkt hvor du drømti drømmen - så ved du hvad det handler om! Kun du hvad det handler om!

Det var tre stærke drømme med klassiske drømmetemaer. De er givetvis kompensative: De afspejler et stærkt behov for 1) mere overblik (og frihed), 2) svømme i lyst og give sig hen følelser trods bølgegang og 3) bide fra dig.

Held og lykke med den videre proces.

Venlig hilsen
Peter Værum