DRØMMETYDNING PÅ SYMBOLTOLK.DK
m

DRØMMEBREVKASSEN

FOREDRAG OM DRØMME

KONFLIKTLØSNING

PSYKOLOGILÆRERSERVICE

ANDRE FOREDRAG

FORTÆLLESIDERNE

TEOLOGISK TANKEVIRKSOMHED

PILGRIMSSIDEN


Drømmetydningens regel
nr. 1
Lidt teori: Indhold og forhold i drømme.
Artikel af Peter Værum om eventyr og drømme - ridser i facaden.

Mere om drømme

Et forsøg på at genmmentænke drømmenes fænomen


FAQ: Er drømme ikke bare noget kemi inden i min egen hjerne ? - Jo da, og

Når man ikke kan huske sine drømme


At finde sit sted. Omklædning. at komme af med sit lort.

 

Kære Peter.

Jeg har for nylig drømt denne drøm, som jeg ikke har kunnet slippe siden.
Jeg har altid drømt meget livligt og detaljeret (har altid været i stand til at huske mine drømme) - jeg plejer at kunne tyde dem nogenlunde, men den her er altså anderledes. Håber du kan hjælpe.

Jeg går rundt i en gammel bygning, som vist er en svømmehal/badeanstalt. Bygningen virker "offentligt" - samme stemning som min gamle folkeskole, med brune murstensvægge og betonsøjler. Jeg skal finde et omklædningsrum, eller et toilet. Jeg har lidt svært ved at finde "det rigtige sted" - jeg ved at der er et rum, som er beregnet til mig. Jeg ser et skilt hvorpå der står: "Kvinde, 30-35 år" og ved nu at jeg er på rette vej. Endelig finder jeg den rigtige dør  - den er grøn - og tager i håndtaget.
Det efterfølgende går meget hurtigt: Idet jeg åbner døren, opdager jeg at der står en person i rummet - personen kigger ud på mig. Jeg tænker: "Hov, her er optaget" - jeg udbryder endda "Uh!" af forskrækkelse - og skynder mig at lukke døren i. Dernæst går det op for mig at det var mig selv jeg så, så jeg tænker at det må have været et spejlbillede. Jeg føler mig fjollet over at være blevet forskrækket over mit eget spejlbillede og smiler lidt for mig selv. Da jeg tager i døren igen er den låst. Dette tænker jeg ikke videre over.
Herefter kommer der et længere forløb jeg ikke længere kan huske - jeg kunne huske det lige da jeg vågnede, men nu er det meget tåget. Det forekommer mig at være noget med mine børn og den her svømmehal/badeanstalt - og jeg tror det er præget af en "praktisk/hverdags-stemning".
Det sidste i drømmen husker jeg tydeligst: Jeg kommer i tanke om at jeg stadig skal finde det rum, som er "mit". Det er nødvendigt at jeg finder det - jeg går ud fra at jeg skal klæde om. Jeg finder igen skiltet og derpå en ny dør - denne her er mørkeblå. Jeg åbner den og går ind i det lille rum. Der er ikke rigtig noget derinde, men jeg ved at det er "mit". Jeg ser en anden dør overfor den jeg kom ind ad. Jeg undrer mig over at den er der - og vil gerne vide hvor den fører hen. Faktisk vil jeg gerne sørge for at den er låst, så ingen kan komme ind og forstyrre mig. Jeg går over mod den, og idet jeg skal til at tage i håndtaget bliver døren pludselig åbnet af nogen. Vedkommende får øjenkontakt med mig - udbryder "Uh!", og smækker hurtigt døren i. Jeg tænker "Det var mig!" - og jeg husker episoden fra før, hvor jeg troede at det jeg så var et spejlbillede. Nu ved jeg at det var mig selv jeg så - og at jeg nu har set episoden fra begge synsvinkler. Jeg ved også at "den anden mig" på den anden side af døren ikke ved alt dette (endnu). Og jeg kan ikke forklare hvorfor, men jeg låser døren. Lidt efter ser jeg at der bliver taget i håndtaget - ligesom jeg forventer. Jeg hører "den anden mig" gå videre. Og så vågner jeg. Jeg er ikke på noget tidspunkt bange i drømmen. Det er ikke et mareridt, men jeg har haft den særeste følelse lige siden - og håber sådan at noget vil falde på plads, hvis jeg bare kan forstå lidt af hvad det handlede om.
Venlig hilsen Kis

SVAR:

Drømme om at se sig selv i spejlet eller at møde sin egen "dobbeltgænger" er altid meget interessante. Som regel er de også vigtige!
Hvis du mediterer eller kender noget til MINDFULLNESS vil du have en fornemmelse af, at det er mentalhygiejnisk sundt, hvis man kan "fordoble bevidstheden" og handle ud i verden eller tænke sig om og samtidig vide af, hvad man gør eller tænker på. At være vidne, selvrefleksiv. Mange mistænkeliggør sådanne aktiviteter som navlepilleri og selvcentrering, men altså: Selv drømmene - synes, det er en god idé.

Dine drømme handler om at komme fra et sted i barndommen frem til at være dét, du er. En kvinde på 30-35 år - og vide af, at det er dét du er. Lyder det kryptisk? Det får være.

Der skal en omklædning til. Klæder er tit symbol på vores persona (Jung), vores ydre fremtræden, det billede af os selv,vi ønsker at vise vores omverden - og dermed også: Vort selvbillede. Og de roller, vi indtager i det daglige (eks. moderrollen, chefrollen, offerrollen, elskerinde-rollen...) - og alle de mange toilet-drømme, hvor der er vidner til egentlig naturlige processer, men som man skammer sig over - disse drømme hører jeg gang på gang, bl.a. her i DRØMMEBREVKASSEN - - afspejler ubehaget ved at erkende ting ved sig selv, der trænger til forandring. Omklædning ønsker vi som regel ikke vidner til.
Men det er et menneskeligt grundvilkår, at vi ændrer os. Vi vokser. At forny maskerne og rollerne bliver nødvendigt; forstå at det er "offentligt rum"; stå ved dig selv, kig på dig selv og vær ikke bange for "vidnet" - dobbeltgængeren. Hun repræsenterer øget bevidsthed.

Man kan sige, at drømmen - som så mange af de vigtige drømme - handler om at komme hjem. At finde sit rum. At "få sit eget" som Agnes i Matador siger - men psykolisk forstået. At være sig SELV. Denne problematik er tit afspejlet i drømme ved, at man går rundt i huset - eller i byen - for at finde et bestemt sted, hvor man hører til eller har sit mål.
Denne tolkningsmodel er god at have med sig i Livet. Målet er: at komme hjem. At blive den, man ER.

Send meget gerne en tilbagemelding, om du kan bruge dette her til noget... jeg har på fornemmelsen, at vi forstår hinanden....

Venlig hilsen
Peter Værum