DRØMMETYDNING PÅ SYMBOLTOLK.DK
m

DRØMMEBREVKASSEN

FOREDRAG OM DRØMME

KONFLIKTLØSNING

PSYKOLOGILÆRERSERVICE

ANDRE FOREDRAG

FORTÆLLESIDERNE

TEOLOGISK TANKEVIRKSOMHED

PILGRIMSSIDEN


Drømmetydningens regel
nr. 1
Lidt teori: Indhold og forhold i drømme.
Artikel af Peter Værum om eventyr og drømme - ridser i facaden.

Mere om drømme

Et forsøg på at genmmentænke drømmenes fænomen


FAQ: Er drømme ikke bare noget kemi inden i min egen hjerne ? - Jo da, og

Når man ikke kan huske sine drømme


"En ækel drøm"

 

Hei, Peter Værum! I natt hadde jeg en ekkel drøm.
Jeg drømte at
jeg hadde en bror (en fiktiv bror) som døde og hele familien (fiktiv familie) besøkte ham i døden der han var.
Vi reiste tilbake til denne verden og plutselig var broren deer med oss.

Det neste jeg husker av drømmen, var at jeg og denne broren rømte fra et fengsel, med en meget sint fangevokter etter oss. Han tok oss igjen og jeg drepte ham (kvalte ham med hans egen avføring).
Vi nådde resten av familien... Det kom flere fra fenglet og lette etter oss, og da var meg og denne broren på flukt igjen... Da våknet jeg...

Dette synes jeg var både en ekkel, absurd og skremmende drøm. Hva betyr alt dette? Setter stor pris på tilbakemelding fra deg.

Vennlig hilsen Bjørn (Norge)


SVAR:

Det er flere år siden, jeg fik din forespørgsel. Alligevel tolker jeg drømmen, fordi jeg tror, at det er en karakteristisk drøm med symboler, som forekommer i mange danskeres - og nordmænds - drømme.
Nemmest er det at tolke drømme, hvis man kender noget til C.G.Jungs begreb om SKYGGEN. Efterhånden er denne arketype så ofte omtalt og benyttet til fortolkning af fortællinger, eventyr, drømme og personlige problemstillinger, i konfliktløsning osv. at jeg måske kan forudsætte, at du kender fænomenet ? Ellers må du surfe lidt rundt her i DRØMME-BREVKASSEN, jeg forklarer det mange steder.

For det er en klassisk skygge-drøm, du har haft.

En fiktiv broder - kan det siges tydeligere; det er den del af dig selv, der er underbelyst, fortrængt. I mytesproget: Han er forvist til Dødsriget.
Men han er levende. Han er hos jer, hos dig og din fiktive (!) familie, dvs. i dit liv, din personlighed. Han påvirker din adfærd, påvirker dit humør, påvirker din trivsel.

Nu ved jeg ikke noget om din situation og hvilke problemer du tumlede med, dengang drømmen blev drømt. Men du vil kunne genkende dette, at din adfærd somme tider er irrationel - præget af impulser fra det ubevidste, som du ikke forstår eller genkender. Men som tilhører dig og som du må stå inde for (integrere skyggen) - hvad det så ellers er, du fortrænger. Skyggen er din personligheds mørke bagside.

Og du og din fiktive familie har været på besøg i Dødsriget. Jeg forstår drømmen sådan, at du med næsten hele din personlighed, din væsenskerne og dine mange "talenter", mange sider af dig selv, har været åben og vågen og fordomsfrit har kigget på sider af dit ubevidste. Områder, som du hidtil har fortrængt, benægtet, være uvidende om. OMråder i dig selv, i din underbevidsthed (måske - et gæt - har du være alvorligt syg eller udsat for et andet "#wake up-call"....)

Så nu er din skygge hos dig. Klar til at blive anerkendt - og husk så moralen fra min første bog: KYS FRØEN! Når man møder sin onde skygge, skal man forsone sig med den.
Dæmonen drives ud, ved at Jesus tilgiver den.

Dernæst siger drømmen noget om, at du har holdt dig selv fængslet. Din adfærd har været ufri, hæmmet; men nu er det på tide, at du holder op med at være din egen fangevogter; du skal sprænge de lænker, som du har lagt om dig selv - på grund af denne skygge-problematik. Det står så klart og anskueligt skildret i drømmen.

At kvæle din skyggeside med dit eget indre pis og lort er nok en dårlig idé. Men brug drømmen til at spørge dig selv, hvad du stiller op med dit eget indre lort ("urene" tanker, vrede, nag, bitterhed, selvundertrykkelse, selvusikkerhed). Det er kun dig selv, der kalder tankerne "urene", de er sikkert naturlige.
Du er fuld af den slags, og en væsentlig side bliver kvalt i sit eget lort.

I det øjeblik, du erkender hvad alt det lort står for i praksis i dit eget liv, og hvor meget det forstyrrer, så du og din familie skal ned i Dødsriget for at erkende det, så starter der en helbredelsesproces. Tro mig - jeg forsikrer det. I det øjeblik du holder op med at flygte, flygte fra dig selv og din egen dårlige samvittighed og skyldfølelse (eller hvad det er) vil du være fri fra fængslet og fri fra at skulle være på flugt fra dig selv.

Drømmen er ikke ækel - det er en gave. Den rummer så mange udviklingsmuligheder - Man får sympati med dig, når man hører om din drøm og ser, hvordan du kæmper med disse sider, der er i ethvert menneske.

Selv om det er flere år siden, du har sendt denne mail, vil jeg gerne høre fra dig.
Din drøm og forståelse af den kan være vigtig for mange mennesker!

Venligst

Peter Værum