m

Tilbage
til

Peters portal .


DRØMMEBREVKASSEN

FOREDRAG OM DRØMME

ANDRE FOREDRAG

FORTÆLLESIDERNE

TEOLOGISK TANKEVIRKSOMHED

PILGRIMSSIDEN

 

PSYKOLOGILÆRERSERVICE


KONFLIKTLØSNING


Drømmetydningens regel
nr. 1

Artikel af Peter Værum om eventyr og drømme - ridser i facaden.

Mere om drømme

Tilbage
til

Drømmebrevkassen .


Et forsøg på at genmmentænke
drømmenes fænomen


Lidt teori:
Indhold og forhold i drømme.

FAQ:
Er drømme ikke bare noget kemi inden i min egen hjerne
?
- Jo da, og

Når man ikke kan
huske sine drømme


 

Apil 2007

Hjemløs - - -

 
 

Hej Peter.
Jeg har haft en drøm et par gange, som jeg godt kunne tænke mig lidt hjælp til at tyde.  (...)

Drømmen har hele tiden en uhygge over sig. Jeg er i et stort, gammelt hus (kan ikke huske videre om det).. sammen med min kæreste (som jeg in real life har haft gennem 3½ år).
Brudstykke der viser sex mellem to piger - på en fjernsynsskærm eller noget i den stil. (Dette tror jeg at jeg har drømt fordi min bedste veninde lige har været sammen med en anden pige seksuelt, da det overraskede mig - så det er muligvis ikke væsentligt for resten af drømmen.
Et sted i drømmen (kan ikke huske rækkefølgen) befinder jeg mig i kælderen af denne bygning/hus, hvor der ligger en vagabond/hjemløs i noget laset tøj. Ham går jeg forbi. Længere henne ligger endnu en hjemløs, hvilket overrasker mig og gør mig forskrækket. Jeg har en plade mørk chokolade med mig, som jeg giver til ham. jeg lægger den ved siden af ham, han vågner og vil takke mig. Han giver mig hånden - hans hånd er kroget og fyldt med vorter -- jeg husker at jeg væmmes ved at give hånd til ham. Han tager min hånd igen efterfølgende, og forsøger at voldtage mig (dette husker jeg mest tankerne af, der sker ikke noget, men jeg mærker et stærkt ubehag).

På et tidspunkt i drømmen står jeg sammen med min kæreste under åben himmel - hvor vandet er nede under os, langt nede.   Vi står på en træbro af en slags. Vandet er langt neden under os og det er koldt. Der er isstykker på vandet. ´MIn kæreste tager noget af sit tøj af og vil hoppe i - nærmest for at drille mig, men stemningen er uhyggelig så det er på en meget skidt måde! Han ved at jeg ikke svømmer godt, og at jeg vil have svært ved at redde ham - nærmest fordi han vil se hvor meget han betyder for mig, en slags prøvelse. SÅdan virker det, idet jeg bliver bange for at drukne hvis jeg skulle hoppe ned efter ham

Senere i drømmen sker en slags opløsning i huset - jeg ser en lem falde mod mig.

Ting smadres og jeg går væk. Jeg  går ad en asfalteret sti, og en vaskebjørn løber efter mig for at hjælpe mig. Den har en magisk tang, som jeg skal give den på et bestemt tidspunkt. Det regner.
 
Drømmen virker mystisk, og jeg synes den har været ret uhyggelig. Jeg håber at du kan hjælpe mig med at tyde den - hvad det måske kunne betyde.

På forhånd tak.
Venlig hilsen
Stine

SVAR:
Der er mange ting i drømmen - og den kunne oplagt bruges i en længere samtale med en terapeut; her holder jeg mig til hovedtrækkene.

To temaer fanger min opmærksomhed:   
1. Temaet med sex (de to piger sammen, men også din kærestes svømmetur i vandet. Vandet er meget tit symbol for lyst, følelser og seksuel nydelse, og sammen med din kæreste er der vist ikke tvivl om, at det er dét, det handler om). Ved at læse drømmen  får jeg fornemmelsen af, at du har det dårligt med det seksuelle. Der er problemer, måske skyldfølelse eller-hvad-ved-jeg, eller måske bruger du og din kæreste sex i en "magtkamp" om, hvem der er mest bange for at forlade hvem ...).  

2.  De hjemløse mænd.  Vi husker lige på drømmeregel nr. 1 - de hjemløse existenser er en side af dig selv, du skal have kigget på, i flere omgange. Drømmens idé med at give den hjemløse chokolade er en god idé. For det er vigtigt, at en sådan skyggeside bliver integreret. Og det at række en gave/næring til en af de skumle existenser nede fra underbevidstheden er drømmens måde at pege på, at det er vigtigt, at du accepterer denne skyggeside.

For hvad er det at være hjemløs ?

Hjemløshed er et udbredt tema i drømmene. For drømmenes tendens er, at føre os hjem. Vi skal være hjemme i vores eget hus (som helst skal være et slot eller en kirke) - ellers skal vi rejse - mange rejser i drømme fører hjemad. Og alt sammen handler det om, at vi skal være os selv.
Vi skal - med C.G. Jungs ord - realisere SELVET.  Det afspejles i drømme ved at komme hjem, få bygget sig et hus el. lign.  
Og du er - på et fundamentalt punkt - hjemløs.  Du er ikke dig selv, du er fremmed for dig selv. 

Og mit gæt er igen, at det vedrører det seksuelle. Nærmere kontakt med denne hjemløse, underernærede, uciviliserede side af dig selv vil føles meget ubehagelig Som en overskridelse af dine grænser, som en voldtægt. Så du skal nok gå lidt stille frem i forsøget på at lære denne side af dig selv at kende - men det er ikke desto mindre vejen frem.
Når man kysser frøen, forvandler den sig til  en smuk prins.

Drømmebilledet med at huset ligesom opløses sætter jeg også i forbindelse med følelsen af at være fremmed for sig selv. Det er nok ikke negativt, at huset opløses. Det antyder, at ændringer af din jeg-struktur er undervejs; måske er det ikke så behageligt, og du skal være varsom med at tage for store, drastiske skridt i prosessen - men du er på rette vej.
Tror jeg.

Send gerne en tilbagemelding - jeg og andre skulle gerne lære noget af det her.

Venlig hilsen
PETER VÆRUM

Tilbage
til

Drømmebrevkassen.