m

DRØMMEBREVKASSEN

FOREDRAG OM DRØMME

ANDRE FOREDRAG

FORTÆLLESIDERNE

TEOLOGISK TANKEVIRKSOMHED

PILGRIMSSIDEN

PSYKOLOGILÆRERSERVICE


KONFLIKTLØSNING


Drømmetydningens regel
nr. 1

Artikel af Peter Værum om eventyr og drømme - ridser i facaden.

Mere om drømmeEt forsøg på at genmmentænke drømmenes fænomen


Lidt teori: Indhold og forhold i drømme.
FAQ: Er drømme ikke bare noget kemi inden i min egen hjerne ? - Jo da, og

Når man ikke kan huske sine drømme


 

Maj 2007

Drømme om børnenes og faderens død

 
 

Hei.
 Jeg sliter veldig med, vet ikke helt om jeg kan kalle det drømmer, for det er med det samme jeg lukker øynene, så kommer det forskjellige former for bilder fremfor meg.

spessielt så omhandler det om mine to små jenter,"drømmer" at di dør, er alle mulige slags forskjellige situasjoner, alt fra dinosaurer,krig,slanger,edderkopper, å ellers alle mulige ulykker. Jeg formår  ikke at redde dem. Enten så kommer jeg for sent, eller så klarer jeg bare redde en av dem.
 
Desuden drømmer jeg om min pappa som er fisker og skipper på en båt, han dør både på fiske båten sin, og på båten han er skipper på, forliser.
 
Ofte jeg drømmer dette, omhandler mange av mine familie medlemmer, men mest mine barn.
 
kommer barna mine til å dø?

eller hva betyr disse drømmene?
 
får ikke sove, blir helt svimmel og rar når disse bildene kommer frem. Og åpner jeg øynene for å komme til meg selv, så dukker det som regel opp nye bilder med en annen situasjon og måte barna/familie/venner dør på,når jeg lukker øynene igjen.
 
kan du være så snill og prøve svare meg på hva dette kan bety?
 
på forhånd tusen takk.
 
mvh signe

SVAR:
Mennesker, der dør forekommer tit i vores drømme, og jeg forstår godt at man bliver lidt opskræmt af det.

Men det handler ikke om, at der er fare for, at nogle af dine børn eller andre fra din familie står i fare for at afgå ved døden.
Der er mange erfaringer for, at drømme om nærtstående familiemedlemmer, der dør, kommer når der er store ændringer på vej. Det er nogle nærtstående sider af dig selv, der er udlevede, forældede rutiner, egenskaber og forsvarsmekanismer f.eks. - eller barnlige sider - som du ikke har brug for mere. I ændringsprocessen - for eksempel hvis du er ved at ændre dit selvbillede - er der noget, der "dør". Det er en smertelig proces, og den kan volde en del angst.

Jeg tror at der er megen angst i dig - det er som om drømmene afspejler dette.

Men tit kan man indse, at de gamle, forældede sider af éns egen personlighed må dø,  hvor angstfyldt det end måtte være, for at noget nyt kan spire frem.

På samme måde må du nok tage dit forhold til din far, den gamle skipper, op til revision. Er han (med hans fordomme og formaninger og faderlige råd) stadigvæk en levende stemme inden i dig (Freud taler om overjeg'et....). Måske er det det godt nok, hvis den stemme og de rutiner og mønstre fra hans tid, ebber ud og bliver bragt til tavshed. ..?

Enhver vil naturligvis gerne være skipper på sin egen båd. Det vil sige - have kontrollen. Men på livets farefulde sejlads, hvor der tit er bølgegang og op og ned-ture, kan vi ikke altid stå fast og sikkert ved roret.  Vi må være villige til at opgive styringen og indse, at der er mange dybe kræfter i vort ubevidste, som vi ikke kan kontrollere. Havet er tit grænsen mellem det bevidste jeg (båden) og det ubevidste.

Held og lykke med at finde en vågen og bevidst ny levende måde at navigere på livets store hav. 

Venligst
PETER VÆRUM