m

DRØMMEBREVKASSEN

FOREDRAG OM DRØMME

ANDRE FOREDRAG

FORTÆLLESIDERNE

TEOLOGISK TANKEVIRKSOMHED

PILGRIMSSIDEN

PSYKOLOGILÆRERSERVICE


KONFLIKTLØSNING


Drømmetydningens regel
nr. 1

Artikel af Peter Værum om eventyr og drømme - ridser i facaden.

Mere om drømme

Et forsøg på at genmmentænke drømmenes fænomen


Lidt teori: Indhold og forhold i drømme.
FAQ: Er drømme ikke bare noget kemi inden i min egen hjerne ? - Jo da, og

Når man ikke kan huske sine drømme


 
Fasten,  2008

Skikkelser ved min seng. 
"Jeg vil helst ikke tro, det er ånder".
- og en kommentar..

 
 

Hej Peter
 
Jeg har det egentlig lidt svært ved at fortælle det her, for jeg er lidt flov over at jeg ikke klart kan identificerer det der ofte sker for mig, som drøm eller min hjerne der spiller mig et pus.
 
 Jeg drømmer/ ser  et par gange om ugen en person stå ved siden af min seng, det er forskellige personer unge som gamle, jeg kan beskrive dem meget detaljeret med tøj, alder, hudfarve, farve på tøj og øjne og ofte vågner jeg med hjertebanken og et sæt, eller ved at jeg kan mærke/høre jeg skriger (har vækket både en veninde og min kæreste, hver for sige flere gange). Det gør at jeg tit ikke sover med lyset sukket, pinligt for jeg er 27 år.!!!
 
Jeg har oplevet det jæventlig siden efteråret 2005 , og har vel i alt set 20-30 forskellige personer (aldrig den samme),  nogle bevæger sig ind i mod mig, nogle ligger ved siden af mig, nogle prøver at røre ved mig, andre ser bare på mig.
 
Jeg så det mest i soveværelset i vores gl. lejlighed på begge sider af sengen, jeg har set en person da jeg skulle sove på et kursus og jeg er nu også begynd at se dem her i vores nye hus, både i soveværelset og i stuen.
 
 Jeg kan tydelig se værelset så min fornuft siger mig at jeg måske ligger med åbne øjne og sover siden jeg kan se rummet.
Jeg kan se under regel nr. 1 at det er sider af mig selv jeg ser. Men jeg ved ikke hvad det betyder overhovedet, for der er ingen kommunikation, og jeg vil helst ikke tro at der er ånder.
Jeg er rædselslagen og jeg begynder efter hånden først at sove når jeg er rigtig træt. Ser jeg på mig selv? Er jeg utilfreds mig mig selv?

 
Jeg har ikke mistet nogen tæt på fornyeligt, det er ved at være 10-15 år siden. Og vedkommende drømmer jeg af og til om, men det er som regel positive og dejlig gensynsdrømme med knus og kram og fortælling og hvad der sket i mellemtiden.
 
Jeg drømmer rigtig meget om alt muligt,  ud over dette fænomen ovenfor som virkelig plager mig. 
 
Alm. drømme har jeg disideret steder jeg besøger flere gange, jeg kan huske nogle drømme år tilbage. Når jeg drømmer meget er jeg ikke rigtig udhvilet.. jeg drømmer faktisk hver nat, nogle gange flere gange .. Disse alm. drømme kan jeg sagtens skelne for det er tit underlige..... => drømme.
 
Men personerne forstår jeg virkelig ikke... følelserne er ofte forbundet med angst, frygt. Jeg drømmer tit drømme i drømme både alm. vis og sammen med disse personer.
 

De sidste tre der har besøgt mig inden for den sidste uges tid beskrives som følgende:
 
 * Person med sort hudfarve, jeg så kun fra skulderen og op efter. Jeg sov på sofaen, kæresten sad og så film lige ved siden af, han var i 50´ erne, høj pande, glat/blank. med lidt kruset hår i siden.. den eneste person jeg ikke blev bange for og som var "varm" kigger bare på mig, meget kort tid. Ingen fysisk reaktion.
 
* Gl. mand, med gråt/skulderlangt hår, stift hår, grå striktrøje i tyk uld, fuldskæg, små brune øjne, stor kartoffel-agtignæse og lille trutmund. kigger på mig langtid nok til jeg virkelig tror der står en, skriger og vågner og vækker kæresten. er rædselslagende, halsen er tør fordi jeg har skreget så højt.
 
* Mand i midt i 30 erne kommer "farende" ind at soveværelse døren, klædt helt i sort, kunne kun se blå øjne ud fra elefanthuen, soret bukser med lommer på siden, måske en kedelderagt, eller jakke delt for sig,  han kommer hen til mig holder mig og forsøger at kvæle mig ved at lægge et stykke stof eller plast over munden på mig og holder mine hændr overhovedet. Jeg forsøger at skrige og kalde på min kæreste der stadig sidder i stuen. Men kan ikke og jeg går næste i panik vrider mig og "vågner", får så kaldet på kæresten. naturligvis igen rædselslagende.
 
 
Jeg håber virkelig du kan hjælpe mig, for det går mig virkelig på ..Jeg er normal ret rationel menneske.
 
 
Hvad skal jeg stille op............... Hvad betyder det! Hvad er årsagen og hvordan kan det gå væk!
 
Venlig hilsen
...


SVAR:

Jeg er i tvivl om jeg er den rigtige til at svare. jeg er - i denne sammenhæng - drømmetyder, og det lyder som om det er et andet fænomen end almindelige drømme.
Selv om du siger, at du drømmer,  er det vist mere "syner" eller "tilsynekomster"  på grænsen mellem drøm og vågen - hvis jeg forstår dig rigtigt ?

Det vil sige, at "drømmeregel nr. 1" ikke gælder (at det undtagelsesvis ikke skal tolkes som sider af dig selv).

Og jeg har ikke så meget erfaring med disse fænomener.

Men jeg bringer dit spørgsmål her på Drømmebrevkassen I HÅB OM, AT DER ER FOLK MED FORSTAND PÅ DET, DER VIL KOMMENTERE FÆNOMENET.

Problemet  er,  at vi  i vores kultur ikke har nogen fælles forståelse af fænomenet "ånder" eller "spøgelser".  
Dette indebærer, at svaret på dine spørgsmål i høj grad afhænger af, hvem du retter spørgsmålet til.
* Hvis du spørger teosffer og parapsykologer
(også nogle af de virkelig fornuftige), vil de begynde at tale om astral-verdenen.
* Hvis du spørger spiritister og visse clairvoyante 
(også nogle af de virkelig fornuftige), vil de begynde at udrulle en metafysisk verden med de afdødes ånder.
* Andre vil tale om spøgelser og lign.
* Og mange materialistisk indstillede psykiatere (også nogle af de virkelig fornuftige) vil betragte det som fantasifostre eller indbildning - og nogle af dem vil sige, at du har et problem, der skal tages alvorligt.  Andre vil sige: Glem det !
* Og fornuftige psykoterapeuter vil sandsynligvis være tilbøjelige til at bruge sine "syner" som "indgangsportal" til at komme dybere til bunds i dine personlige problemstillinger.
* Og mange jungianere og freudianere vil måske henvise til, at der faktisk er mange erfaringer af, at ubevidste komplexer eller andre processer i det ubevidste (evt. kollektivt ubevidste) på uforklarlig måde kan materialisere sig i , om ikke i fysisk form, så dog i synlig form.

Og i alle tilfælde  bliver man kastet ind i en tilværelsesforklaring,  som er mere omfattende  end man måske bryder sig om.  Man er så-at-sige  i  denne gruppes  tilværelsesfortolknings vold.   Det er svært at undgå.  (Det gælder naturligvis også, når man spørger en kristen, jungiansk drømmetyder som mig om en "almindelig" fortolkning af en "almindelig" drøm. Men det kræver forhåbentlig i mindre grad, at man accepterer hele det livssyn og den tilværelsesforståelse, der ligger bag).

Så - som sagt - jeg er betænkelig ved at gøre mig klog på det fænomen, du er konfronteret med.
OG JEG HÅBER, AT DER ER FOLK, DER BEDRE END JEG KENDER FÆNOMENET, DER VIL KOMMENTERE DET.  
JEG LÆGGER KOMMENTARER UD PÅ HJEMMEIDEN...

  Venlig hilsen
 
PETER VÆRUM

Kommentar:

Hejsa, ...Jeg vil 100% mene der er tale om ånder og det er i sådan en grad at hun/han ikke ligefrem er i fare; men hun/han bør have lidt hjælp i form af vejledning i hvordan hun bliver fri for den slags. For mig  er det med ånder som at trække vejret eller at drømme forstået på den måde jeg behøver ikke tro på. Det jeg ved det er der. Og det personen beskriver der er kontakter fra ånder fra mange ånder, og generende nok så forstår ånder åbenbart ikke at lade personen i fred skulle I en anden gang komme ud for et spørgsmål af sådan karakter så kan I overveje om I syntes det giver mening for jer at foreslå personen at afhængig af tro så bede en nat bøn, eller også bede de "ånder" / "syn" / "drømme" om at gå sin vej det er nemlig også muligt når der er tale om sådan nogle, der står ved sengekanten og glor og man ikke sover, jeg ved ikke når det er en drøm og man forlængst er suset med ham  med paraplyen til drømme land, så er det nok noget helt andet og tror ikke den underbevidsthed kan manipuleres eller tales til fornuft på nogen måde men jeg er heller ikke ekspert.

- - -
Jeg kom ind på jeres side for at spørge om noget andet, jeg blev netop selv spurgt af et ungt menneske ang. lucide drømme og jeg må indrømme da smilede jeg lidt og tænkte hov-hov den slags vil jeg ikke høre om hold det for dig selv ;) men efter en tur på Wikipedia fandt jeg så ud af hvad det var og jeg tænkte på er det nu også rigtigt? Kan mennesker falde i søvn komme dertil hvor drømme overtager og så styre det sovende menneske bevidst en sovende underbevidst drøm? Er det videnskabeligt bevist eller er det bare noget folk tror, eller hvad er jeres bud på det, i mine øre klinger det lidt henad en hilsen fra ånderne mens  man sover hvori man ikke styre drømmen idet det ikke er en drøm men en hilsen et sind til et andet i total afslappethed og når man så kan huske det så kan man i visse tilfælde slå navne steder osv. op i gamle bøger osv. eller finde vedkommende i familiens gamle foto album mm. er man øvet så gøres det i vågen tilstand på 10-30 minutter, lyder det som det der kaldes lucid drøm? for det jeg beskrev er åndelig kontakt som clairvoyante for det meste benytter klarsyn dertil kan komme klarduft osv.

Jeg håber du/I kan hjælpe mig lidt med at forstå/forklare mig om ligheden eller om der ikke er lighed omkring clairvoyance/klarsyn i sovende tilstand/hvilende/vågen og lucid drøm. Venlig hilsen Yvonne.

SVAR:
Din kommentar til det med ånderne, lader jeg stå for sig selv; som sagt er jeg slet ikke kyndig på det område - og: "faglighed er at vide, hvad man ikke ved noget om".

Men jeg vil gerne kommentere det, du spørger om ang. lucide drømme.
Om "det er videnskabeligt bevist" - er afhængigt af, hvad man forstår ved videnskab. Mange vil benægte det; men jeg vil hævde, at det er veldokumenteret; omtalt i næsten al litteratur om drømme - og også i den psykologiske litteratur om bevidsthed.. Og der er enighed om, at det er et fænomen, der erfaret af mange mennesker.
Men vi mangler i vores kultur en fælles forklaringsmodel; der er en underlig gråzone, hvor vi taler forskelligt sprog - nogle taler om spøgelser og ånder; andre gør det til et symptom på, at Gud eller engle griber ind; og de fleste prøver nok at holde det indenfor en ren psykologisk horisont.

En lucid drøm defineres som en drøm, hvor drømmeren er bevidst om, at det er en drøm samtidig med at drømmen pågår.
Det er givet, at det hænger sammen med øget bevidsthed; drømme er jo som regel et fænomen, hvor vi er mindre vågne (lavere bevidsthed) - men lucide drømme er betegnelsen for drømme, der rummer mere bevidsthed end sædvanligt, i enkelte tilfælde mere bevidsthed end vågenhed.

På et mere avanceret stadie, oplever nogle mennesker, at de ligefrem kan styre deres drømme. Eller "bevidst" rejse i drømme.
Dette fænimen kan man skildre i forskellige "sprog", forskellige begrebsverdner - du finder det naturligt at tale om "at få besøg af ånderne". Det er et "sprog", jeg ikke er vant til at benytte; men jeg tror, vi taler om det samme.
Og ud fra det jeg ved om clairvoyance, besidder mange clairvoyante netop den åbenhed eller har arbejdet med deres egen bevidsthed (f.eks. meditation), som tit kan afspejles i lucide drømme.

Der er mange forklaringsmodeller - én ting står fast: Man skal have kyndig vejledning. Man skal finde en lærer eller mentor, som har erfaringerne selv.
Man skal gå mere lødigt ind i processen end vi gør på dette brevkasse-niveau.

Og man ska holde benene på jorden. Bevare jordforbindelsen. Arbejde med grounding.

Og én ting til: Efter min mening er det aldeles utilstedeligt blot at affærdige disse erfaringer med, at det er fantasteri eller illusion. Og har man disse lucide drømme skal man ikke tro "at man er tosset".

Tak for din kommentar.

Venlig hilsen
PETER VÆRUM