m

DRØMMEBREVKASSEN

FOREDRAG OM DRØMME

ANDRE FOREDRAG

FORTÆLLESIDERNE

TEOLOGISK TANKEVIRKSOMHED

PILGRIMSSIDEN

PSYKOLOGILÆRERSERVICE


KONFLIKTLØSNING


Drømmetydningens regel
nr. 1

Artikel af Peter Værum om eventyr og drømme - ridser i facaden.

Mere om drømmeEt forsøg på at genmmentænke drømmenes fænomen


Lidt teori: Indhold og forhold i drømme.
FAQ: Er drømme ikke bare noget kemi inden i min egen hjerne ? - Jo da, og

Når man ikke kan huske sine drømme


 
December  2007

At være wanker - 17 år
- og det med pigerne

 
 
Das Wanker-
Hey... jeg er en dreng på 17år.
Jeg have en mærkelig drøm, der muligvis havde noget med to ting jeg havde tænkt på hele dagen. Mig og to venner snakkede meget om spedalskheden og sex lige efter hinanden.
 
Da jeg så fald i søvn drømte jeg om, at jeg var i himlen, omgivet af alle disse kjønne piger, som ville ha' mig. Mens jeg så lå der splitterravende hans-jørgen,  begyndte jeg at lugte råddent, min hud blev helt mørkegrøn, og den faldt af i lag, men pigerne ville stadig ha' mig...  - men mens jeg lagde der og var helt ude af mig selv, begyndte pigernes ansigter pludselig at blive helt dæmøn-agtige og deres øjne blev røde og deres tænder blev sylespidse. Den smukke himmel, blev forvandlet til flammer og kaos. Jeg skreg og flippede totalt ud, så kiggede jeg ned og så så jeg, at mit eregerede lem var blevet helt sort med kæmpe bylder, jeg så hvordan de dæmoniske kvinder begyndte at fortærre mine indvolder, mens blodet løb ud fra deres mundvige, men inden de fik mit hjerte var der lige pludselig et lys for mine øjne og en spinkel, men dog yndig hånd rakte ned og to mig med op i himlen. Hun var bedårende så yndig og selvom jeg  kun var en "zombie" elskede vi sammen som aldrig før...
 
kære brevkasse.. hva ka' det da betyde... hilsen wankeren...

SVAR:

Det virker unægtelig som om drømmen, dvs. dit ubevidste, bearbejder dit forhold til sex og dit syn på kvinder. Naturligt nok optager det dig meget - jeg gad vide, hvad "spedalskheden", som du nævner I har talt om, står for - har det også sexuelle undertoner ???

Drømmen er nemmest at tolke, hvis man er Jungianer og kender lidt til begrebet ANIMA.
Når jeg lægger drømmen ud på Nettet er det mest fordi det er en interessant ANIMA-drøm.

Dét siger nok ikke dig så meget, så lad mig prøve at tolke den i et sprog, som du forhåbentlig kan forstå.

 Udgangspunktet i drømmen er, at sex med kvinder - og nøgenhed - er himmelsk.  Det er naturligt, og det er saligt.
Men så er der altså en side inde i dig, der er .."rådden". Drømmen er symptom på - så vidt jeg kan se - at der er en side inden i dig, der trænger til at blive healet, den er "betændt". Igen: Hvad var det I talte om, inden du faldt i søvn - "spedalskheden" ??

Hvis jeg nu var din personal coach og vi skulle have nogle samtaler, ville jeg indledningsvis spørge til, om du havde (ubevidst) skyldfølelse. Skyldfølelse er et godt eksempel på indre "råddenskab". At man dæmoniserer det kvindelige og det seksuelle (jvf. de dæmoniske og vampyragtige kvinder.... - det er gammelkendte, klassiske billeder af, hvad der foregår i fra mænds underbevidsthed ). Et andet gæt kunne være ubevidst angst for kvinder (Jung taler om "die verslingende Mutter" - men nu havde jeg jo bestemt mig til at lade Jung ude af billedet).
Et tredje gæt kunne være noget med meget lavt selvværd (husk - det er kun et gæt).
Og  et fjerde tema,  man kunne spørge ind i - hvis vi havde mulighed for at føre en samtale frem og tilbage om det - var dette med at være en wanker, som du så demonstrativt fremhæver... -  Jeg håber, du inderst inde, også bag facaden, har det helt fint med det; det håber jeg virkelig: ingen skyldfølelse eller angst ?????

Drømme virker tit som et symptom. (Læs min artikel "gennemtænkning af drømmenes fænomen"). Lige som feber - det er på samme tid et symptom på, at der er en ubalance i det fysiske og kroppens forsøg på at tilvejebringe den oprindelige sundhedstilstand; sådan er det også med drømme: på samme tid symptom på en begynde ubalance mellem det bevidste jeg  og ubevidste processer
og et forsøg på at genoprette ubalacen på det psykiske plan. 

Denne symptom-funktion kommer så fint frem i din drøm.  
Og forsøget på at heale - at genoprette en tabt balance i det psykiske - ses jo klart i det afsluttende udkast til en løsning:  Se at få dig et ordentlig forhold til din indre ANIMA.
(Så lykkedes det alligevel ikke at holde Jung ude af billedet.  Men han er forbilledlig med henblik på at forklare, hvordan det indre afspejler sig i det ydre; for eks. hvordan et dårligt forhold til en mands indre kvinde /den ubevidste kvindelighed afspejler sig i det ydre forhold til kvinder. ...)
Se at få et ordentligt forhold til din indre kvinde (Anima betyder sjæl).
Så holder du op med at være som "en zombie" - dvs. uden ånd.  

Held og lykke 
PETER VÆRUM