OVERSIGT OVER ALLE DRØMME

DRØMMEBREVKASSEN

FOREDRAG OM DRØMME

ANDRE FOREDRAG

FORTÆLLESIDERNE

TEOLOGISK TANKEVIRKSOMHED

PILGRIMSSIDEN

PSYKOLOGILÆRERSERVICE


KONFLIKTLØSNING


Drømmetydningens regel
nr. 1

Artikel af Peter Værum om eventyr og drømme - ridser i facaden.

Mere om drømme

Et forsøg på at genmmentænke drømmenes fænomen


Lidt teori: Indhold og forhold i drømme.
FAQ: Er drømme ikke bare noget kemi inden i min egen hjerne - Jo da, og

Når man ikke kan huske sine drømme


 
  2008

Når forældrene dør i drømme: Forandringer ?

 
 

HEJ!
jeg er en pige på 24 år, som ik bor hjemme m ere. Jeg elsker mine forældre meget højt, da de altid har været der når jeg har haft brug for dem. Nu er mit spørgsmål, hvad betyder den drøm jeg har drømt:
Jeg drømte at min far faldt om hjemme hos sig selv, min mor fik ham indlagt på sygehuset, fordi at han var ved at dø. Min storebror kom og hentede mig på mit arbejde. Da vi kom til sygehuset var det forsent, for da var min far gået bort, og alle min søskene var der, og vi gik ind på skift og sagde det sidste farvel til ham. Da det blev min tur, gik jeg ind og tog hans hånd i min, og jeg begyndte at synge for ham, han slog øjne op og så på mig, han mumlede noget som jeg ik forstod, og så var han væk igen. Hvad betyder den drøm? For et halvt år siden, drømte jeg om at min storebror gik fra sin kone,  14 dage før han gjore det. DET er da mærkeligt, at jeg skal ha sådanne nogle drømme, om nogle man holder af! Min E-mail adresse er (...)
Knuz fra den fortvivlede pige.

SVAR:

Jeg kan kun gætte; men erfaringsmæssigt er forældrenes død et tegn på forestående forandringer.
For at blive voksen skal man slippe afhængigheden at forældrene. Det gør man sædvanligvis i tee-age-årene. Man skal gøre op med deres holdninger og danne sine egne meninger og moralkodex. Det har du sandsynligvis gjort for længe siden - alligevel gætter jeg på, at det er aktuelt med endnu en "runde i manegen". Endnu en runde, hvor du udvikler dig og siger farvel til nogle af de holdninger og (for)domme, som du ubevidst har overtaget fra din far. De lever i dig; men nu er det på tide at sige farvel til dem. Hvis jeg har ret i mine gætterier - og du gør noget ved det - vil der snart komme drømme om graviditet og børnefødsler. Og det er ikke fordi, jeg tror at du snart blæiver gravid; det er i overført betydning, at drømme om død efterfulgt af fødselssymboler plejer at afspejle en personlig udvikling, der fører til at man "barsler med" noget nyt. En ny side af personligheden kommer til syne eller man sætte et nyt projekt i verden.

Du skriver du har et godt forhold til dine forældre. Derfor tror jeg ikke, at det har noget med ubevidst dårlig samvittighed at gøre. Det har drømme om forældre ellers tit. Vores indre Far og Mor er tit de stemmer inden i os, der løfter pegefingeren = Freud's overjeg.

Men typisk for den type psykologisk tankegang, jeg anvender ved tydning af drømme, har din døende symbol-Fader et budskab til dig. Nu hvor det er aktuelt at tage afstand med det indre Fader-billede, kan du regne med, at der er information gemt i processen. Du bliver klogere af at sige farvel til den side af din personlighed.

- - Som du ser, anvender jeg drømmeregel nr .1 i min tolkning af din drøm. Det slår næsten aldrig fejl.

Men måske er det, du skriver om drømmen om din broder en undtagelse. Jeg ved det faktisk ikke. Måske kan det forklares ved, at du ubevidst har lagt mærke nogle signaler til en optrækkende krise, og din underbevidsthed har så "lagt to og to sammen". Men det er altså undtagelse, at det virker sådan. Normalt ville man sige, at det er din "bror-side" i dig selv, du drømmer om og tolke drømmen ud fra det. Du skal separere dig fra den side i dig selv. Og når så din bror faktisk bliver skilt 14 dage efter, så er det et tilfælde i forhold til din drøm.
Faktisk tror jeg det er bedst, at jeg ikke gør mig klog på det.

Venlig hilsen
PETER VÆRUM