DRØMMEBREVKASSEN

FOREDRAG OM DRØMME

ANDRE FOREDRAG

FORTÆLLESIDERNE

TEOLOGISK TANKEVIRKSOMHED

PILGRIMSSIDEN

PSYKOLOGILÆRERSERVICE


KONFLIKTLØSNING


Drømmetydningens regel
nr. 1

Artikel af Peter Værum om eventyr og drømme - ridser i facaden.

Mere om drømme

Et forsøg på at genmmentænke drømmenes fænomen


Lidt teori: Indhold og forhold i drømme.
FAQ: Er drømme ikke bare noget kemi inden i min egen hjerne ? - Jo da, og

Når man ikke kan huske sine drømme


 
Januar  2007

Tandløs.

 
 

(...) Der er en drøm som bliver ved med at komme, den handler om at jeg taber mine tænder, tand for tand, kun få sidder tilbage, hvor gammel jeg er, kan jeg ikke helt finde ud af, men jeg er bekymret i drømmen om hvorfor disse tænder blive løse, og jeg nærmest gemmer dem i munden og spytter dem ud i hånden og i lommen, uden nogle ser det. Folkene jeg ser og taler med, kan jeg ikke beskrive, det er ikke nogle jeg kender, men det er også som om de ikke har den helt store betydning, det er mere det med jeg taber tænderne og vokser der mon nogle ud igen? det er som om at det kun er mig der kan fornemme det med tænderne, for der er ingen der spørger, hvor tænderne er, jeg er bare utrolig flov over at åbne min mund så de ser min grimme mund.Det er også som om, at de vokser ud igen, kort tid efter, men bliver stadig løse og falder ud.

Det første jeg gør når jeg vågner er at føle om jeg nu har mine tænder, det har jeg, men hvor er den meget levende, og den snurrer noget rundt i hovedet på mig, kan nærmest dagdrømme den! Jeg føler mig faktisk en del voksen i drømmen, og ikke helt som en på 5 - 6 hvor man normalt begynder at tabe tænder.

SVAR:

For en gangs skyld har jeg udeladt alt det du skriver om dig selv og dit  forløb hos en psykolog. Dét har jeg ingen kommentar til.  Og jeg kan heller ikke se forbindelsen mellem alt dét og din drøm om at tabe tænderne.
Men jeg vil gerne kommenterer selve det drømmetema - for det er et udbredt og typisk motiv i mange danskeres drømme. hvis du surfor lidt her i Drømmebrevkassen, vil du se at det dukker op igen og igen.

Sproget pg sprogbrugen her i Danmark er fuld af udtryk, der pejler sig ind på, hvad drømmen handler om. At bide fra sig. At bide sig fast. At vise tænder. Ikke at være tandløs. Alt sammen er det betegnelser for at beherske kunsten at vise aggression. At turde sætte sig selv igennem.  Der er erfaringsmæssigt megen identitet forbindet med tænderne. I hvert fald når det gælder drømmesymbolerne. 

H.C. Adersem, det kære, følsomme væsen, som unægtelig var yderst konfliktsky, var i lange periode plaget af drømme, hvor han spyttede tænderne ud. Også længe inden han faktisk fik gebis og alle problemerne med at få dette tilpasset meldte sig. 

Så du er i "godt selskab". Jeg tror drømmens råd - indefra -  til dig selv, er: Se at få spyttet ud!  Bid livet i låret! Vis tænder og gå til biddet !!

Venlig hilsen
PETER VÆRUM