m

DRØMMEBREVKASSEN

FOREDRAG OM DRØMME

ANDRE FOREDRAG

FORTÆLLESIDERNE

TEOLOGISK TANKEVIRKSOMHED

PILGRIMSSIDEN

PSYKOLOGILÆRERSERVICE


KONFLIKTLØSNING


Drømmetydningens regel
nr. 1

Artikel af Peter Værum om eventyr og drømme - ridser i facaden.

Mere om drømme

Et forsøg på at genmmentænke drømmenes fænomen


Lidt teori: Indhold og forhold i drømme.
FAQ: Er drømme ikke bare noget kemi inden i min egen hjerne ? - Jo da, og

Når man ikke kan huske sine drømme


 
Juni  2008

Ved overgangen til et nyt liv

 
 

Kære Peter.
Jeg har drømt tre meget klare men også meget forvirrende drømme i nat, og jeg kan ikke forstå dem.

Jeg er en pige på 19 år, og er lige ved at blive færdig med min studentereksamen. Jeg har problemer med min kæreste, der bor meget langt fra mig. Jeg er træt af min familie, og er i det hele taget meget træt af min situation med skole osv.

1. Drøm - er på min gamle skole, folkeskolen, og er i mit gamle klasseværelse. Mine gamle klassekammerater er der også, men vi er alle vores nyværende alder (18-19 år). Min tidligere lærer er der. Det er sidste skoledag så vi skal tage afsked. Jeg rydder op på mit skrivebord, giver min lærer et kram og begynder at græde.

2. Drøm - er jeg med nogle venner i en grotte/sump i en jungle. Det er et meget uhyggeligt sted, og der er levende døde og skeletter der prøver at holde fast i os. Vi bliver holdt til fange i sumpen. Man kan komme ud af den igennem en gang der er fyldt op med vand. Vandet er meget grumset. Men en magt - en mand af en art - fortæller at hvis vi prøver at komme væk, vil vi dø. Der er en måde vi kan komme ud på, og den skal vi regne ud, men vi skal gøre indenfor et vist tidsrum. Alle mine venner er samlet der, og langsomt bliver de sindssyge. Jeg opdager hvordan jeg kan få os ud; ved at nogle overrækker os noget grønt slik. Ved at spise det dør vi ikke når vi flygter. Jeg kan dog ikke finde mine to veninder, som i deres sindssyge er løbet væk. Jeg må derfor gå uden dem, da tiden er lige ved at løbe ud. Jeg skynder mig væk derfra og er lige ved at drukne i vandet i gangen. Da jeg når den sikre side af junglen er jeg helt alene.

3. Drøm - er jeg tilbage på min gamle skole. Jeg går rundt i gården og ser små børn lege. Jeg ser nogle af mine gamle lærere i færd med at arbejde. Jeg taler ikke med nogen.
Pludselig er jeg et af børnene, og går igennem lågerne ud fra skolen.

Håber der kommer noget spændende ud af det.

Mvh. "Sille"
.

SVAR:

Jeg har ikke besvær med at forstå strukturen i drømmene. De afspejler utvivlsomt den overgang, du står i, her hvor skolealderen ender, og du på mange måder får en ny identitet (nyt selvbillede?).
Det er da svært at sige farvel til det gamle. Men du må se i øjnene at du ikke er noget (folkeskole.)barn længere.

Den nævnte lærer fra folkeskolen - var han en positiv støtte ? Det gætter jeg på. Du kan måske finde den side i dig selv og lære noget af det; dét kan støtte dig.
Men ellers er der mange sider af din personlighed, der er udlevede, 2døde", på vej væk.
Der skal siges farvel til dem.
Fordi en ny kvinde, en ny personlighed, en ny rolle, en nyorientering, en ny plads i samfundet er under udvikling.

I den situation skal der "ryddes op på skrivebordet".

Dét er vel lige præcis dét, du gør ved at være opmærksom på drømmene, tænke over dem og hvad det mon kan afspejle fra dit ubevidste.
Skrivebordet er nok forholdsvis "overfladisk" og derfor let at rydde op i. Du er ikke noget barn længere, og du skal holde op med - i nogle sammenhænge, som du bedst ved om - at opføre ddig som et (folkeskole-)barn. (drøm 1)

Men så er der altså et dybere, fortrængt plan. En sump. Hvad det handler om, ved jeg ikke. Men der må "underneden" i din personlighed ligge nogle dybt fortrængte problemer/traumer/oplevelser, som du ikke har fået bearbejdet, og som nu truer din sjælefred.
Sumpen, skeletterne, den truende mand, den om sig bredende sindssyge (= din adfærd er ved på nogle punkter at blive irrationel) - altsammen er det gode, gammelkendte symboler for det dybt ubevidste. Jeg genkender dem fra mange danskeres drømme; jeg ved blot ikke - desværre - hvad det handler om i dit liv. I din personlighed.
Du må selv have en anelse om det ??
Skriv gerne til mig én gang til om dette her. For det er tydeligvis vigtigt - og svært.
Sådan som det er med dét, der er fortrængt langt, langt ned i underbevidsthedens "sump", hvor man har "skeletterne i skabet" som-man-siger.

Drøm 3 kan tolkes på mindst 2 måder.
Måske handler den om, at du skal ned og se på din barndom; hvordan det var at være et uskyldigt legende barn - og få fat i den kvalitet, der er i dét. Det kan muligvis hjælpe dig i din nuværende situation, hvor der i følge drøm 2 er "skeletter i sumpen".

Men der er en anden tolkning også: At du i din nuværende svære situation er tilbøjelig til at regrediere. Det kan kun du selv dømme om - men er der en tilbøjelighed til, at du i nogle situationer opfører dig som et stort skolebarn eller som en lille legende pige ? - Måske i forholdet til din kæreste..? Måske i forholdet til din familie (som selvfølgelig gør dig "træt" - det er jo under kraftig omformning...) Måske i den måde, du forholder dig til din eksamen. - Eller måske i den måde, du forholder dig til alle de valg, der skal træffes med henblik på studium, job, fremtid osv. som må fylde en del i denne vigtige tid i dit liv, hvor du i den grad er i en overgangsfase.

Så meget inden i dig er ved at være udlevet. Der skal siges farvel til mange mere eller mindre barnlige sider. Det er klart, at lærerne er på arbejde (den side af dig, der kan forsyne dig med ny, nyttig viden).

Snart går du ud gennem lågerne, væk fra skolen - og er ikke noget barn længere.

Held og lykke med processen.

Venlig hilsen
PETER VÆRUM