m

DRØMMEBREVKASSEN

FOREDRAG OM DRØMME

ANDRE FOREDRAG

FORTÆLLESIDERNE

TEOLOGISK TANKEVIRKSOMHED

PILGRIMSSIDEN

PSYKOLOGILÆRERSERVICE


KONFLIKTLØSNING


Drømmetydningens regel
nr. 1

Artikel af Peter Værum om eventyr og drømme - ridser i facaden.

Mere om drømme

Et forsøg på at genmmentænke drømmenes fænomen


Lidt teori: Indhold og forhold i drømme.
FAQ: Er drømme ikke bare noget kemi inden i min egen hjerne ? - Jo da, og

Når man ikke kan huske sine drømme


 
Allehelgen  2008

54-årig charlatan. Kvinder. Nøgenhed.

 
 


Hej Peter
Jeg har med stor interesse og en del nysgerighed læst dit site, og tillader mig at fortælle om to vanvittige drømme som jeg havde i nat - lige efter hinanden.

Jeg er 54år gammel, er fornylig flyttet alene - langt ud på landet - fra en kvinde som jeg elsker højt, men som jeg af mange forskellige grunde ikke kan leve sammen med.
Jeg har hele mit liv været opfyldt af angsten for at verden skal opdage hvilken snyder og charlatan jeg er i virkeligheden, og går hele tiden og frygter blive afsløret.
Disse drømme kan selvfølgelig være min underbevidstheds kommentarer til denne medfødte usikkerhed. Men det kan vel også være noget andet - eller hur..?

Drøm 1:
Jeg ligger i en seng sammen med min søster (intet seksuelt) og kæler for en kattekilling. Jeg forbereder min søster på at om lidt går det galt.
Killingen ændrer sig pludselig fra at være kælen og spindende til et frygteligt hvæsende og kradsende uhyre som jeg forsøger at fastholde. Den bider og kradser, men der kommer ikke sår...

Drøm 2:
Jeg er med i et panel på tv. Det er på DR2 så det er et eller andet højpandet emne der diskuteres.
Leonore Christine Skou er med, og fører sig frem. På et tidspunkt får jeg nok af hendes bedrevidende attitude og giver hende tørt på i et (for mig ukendt) akademisk og uhyre veltalende sprog. Alle andre i panelet og publikum jubler.
Og her kommer så clouet: Da jeg vil rejse mig op opdager jeg at jeg er nøgen. Jeg har - efter eget valg - taget tøjet af inden seancen, men har nu kun en dyne(?) omkring mig. Synes det er lettere pinligt og bliver siddende mens jeg tiljubles. Ingen lader sig mærke med min nøgne pinagtighed og frk. Skou er ikke til stede.

Vil være taknemmelig for dit svar og/eller en tolkning. På forhånd mange tak.
Med venlig hilsen Jesper

SVAR:

Temaet med at være nøgen i offentlige sammenhænge kender jeg vældig godt; det forekommer i adskillige danskeres drømme - og det optræder erfaringsmæssigt tit, når selvransagelse er aktuelt : At se på sig selv, sådan som man er inde bag alle rollerne og selvbillederne (tøjet). Og være sig selv bekendt. Hvis du kender lidt til C.G.JUNG-sproget, så er det SELVET, der kalder. SELVET kalder dig, sådan som du er, ud, frem, væk fra facaderne og de gamle rigide forestillinger om dig selv.

"Publikum" vil ikke tage sig af det. For dit jeg vil det være pinagtigt, men for den større helhed vil det være overordentligt sundt: Når "publikum" jubler, betyder det jo, at andre væsentlige sider af dig selv vil drage nytte af, at du kommer af "skabet" (de fasttømrede roller, selvopfattelsen osv.)

Vi husker jo lige drømmeregel nr. 1: At alle optrædende i din drøm er sider af dig selv.

Ud fra det, du skriver i omtalen af dig selv, virker det som om du ikke vil få svært ved selvransagelses-processen; du er åben for de svage sider i din egen personlighed. Men måske skal du til at omvurdere de sider i dig selv - og de behov i dig selv - der har gjort dig til en "snyder og charlatan". Hvilke dybe behov har gjort det nødvendigt for dig at snyde og "charlatanere" for at overleve ?

I den forbindeælse er dynen også interessant. Jeg ved ikke om det er et positivt træk eller om det er uhensigtsmæssigt, at du dækker dig til. Men måske er det godt at vide, at der er noget varmt og beskyttende, der kan gøre selvransagelsensprocessen lidt mindre "hudløs".

Nu er jeg jo - i denne sammenhæng ikke terapeut - drømmebrevkassen bevæger sig jo på et langt mere overfladisk plan; men drømmene virker som om det ville gøre dig godt, at gå ind i en terapeutisk proces (hvis du ikke allerede står i en sådan proces?).
Og drømmene antyder jo, hvad det er, der skal ske: AT du lærer den kvindelige side af dig selv bedre at kende. I C.G.JUNG-sproget: Du skal have integreret din ANIMA. Din bløde, tilgivende side, som har det godt med dit eget driftsliv, der i øjeblikket bider og kradser (killingen) - men der kommer ingen sår.

Det kvindelige i din natur er afspejlet i dels din søster og dels i Leonore Christine Schou; Du skal gøre dig klart, hvad de to ANIMA-symboler står for - i din egen kemi, efter din egen opfattelse. Det kan ikke nytte, at vi bruger mine associationer på Leonore Christine Schou; det interessante er, hvilke sider af dig selv, du har projiceret ud på hende.

Dit bevidste jeg vil nok blive provokeret af at møde disse for-dig-fremmede kvindelige sider i dig selv. Det akademiske og lødige (DR 2 -stilen og sproget) virker frastødende på dig; men det repræsenterer nok en dybt undertrykt eller forsømt side af dig selv; en alvor og kunnen, som det er på tide, at du begynder at udnytte bedre. Drømmen siger, at det er aktuelt og at det ville kunne lade sig gøre, hvis du på mere "kvindelig vis" lærte at acceptere dig selv, rumme de sider, der er ved at komme frem i yset.

Drømmene har i det hele taget en karakter, der varsler en meget positiv udvikling, en ændringsproces som det ville være synd at forsømme eller undertrykke - og man får en antydning af et billede af et meget sympatisk menneske, der er i bevægelse - derfor bringer jeg en forsøgsvis tolkning af drømmen her, selv om det er længe siden, du drømte den. Der er jo lang ventetid på DRØMMEBREVKASSEN - men nu må der være sket meget mere; og det vil jeg meget gerne høre mere om.
Så send gerne en tilbagemelding....

venlig hilsen
PETER VÆRUM