DRØMMETYDNING PÅ SYMBOLTOLK.DK
m

DRØMMEBREVKASSEN

FOREDRAG OM DRØMME

PSYKOLOGILÆRERSERVICE

KONFLIKTLØSNING

ANDRE FOREDRAG

FORTÆLLESIDERNE

TEOLOGISK TANKEVIRKSOMHED

PILGRIMSSIDEN


Drømmetydningens regel
nr. 1
Lidt teori: Indhold og forhold i drømme.
Artikel af Peter Værum om eventyr og drømme - ridser i facaden.

Mere om drømme

Et forsøg på at genmmentænke drømmenes fænomen


FAQ: Er drømme ikke bare noget kemi inden i min egen hjerne ? - Jo da, og

Når man ikke kan huske sine drømme


Blindhed og tandløshed

 

Hej Peter !
Jeg havde forleden dag en drøm der virkede meget voldsom. Jeg husker ikke hele drømmen, men vil alligevel spørge dig om du kan læse nogle signaler ud fra de brudstykker jeg kan samle.

Drømmen
går kort og godt ud på at der i samfundet er kommet en ny tendens til at ville være blind.
En ny metode indenfor lægeverdenen hvor man kan komme til en form for læge der herefter stikker en spids syl ind i pupillerne på folk, hvor efter de bliver blinde. I drømmen husker jeg at min familie og flere af mine kære ønsker at gå til denne læge og blive blindet.
Min far er allerede blevet det og kan altså ingenting se.
Jeg husker at jeg har en samtale med min kæreste (gennem 8 år), der også ønsker at få stukket en syl ind i øjnene, da han mener at dét at være blind gør at han kan opleve det smukke i verden ved kun at føle det. I samtalen vi har, siger jeg ham hverken imod eller taler for, men pludselig er han væk og jeg ved, at han er gået til lægen for at få stukket hul i sine pupiller. Jeg går pludselig i voldsom panik og vil advare ham mod konsekvensen af det valg han har taget og bede ham overveje det, og få ham til at forstå at det er forfærdeligt at han aldrig vil komme til at se igen. Jeg løber i lang tid for at nå hen til klinikken, og træder herefter ind i et stort lyst rum med højt til loftet hvor det eneste der er, er en neutral briks i midten af rummet. Min kæreste ligger på briksen og en mand i grønt kirug-tøj står foran ham og jeg skriger at de skal stoppe. Begge kigger på mig, og da jeg ser min kærestes øjne er de kulsorte - og jeg ved at det er for sent at stoppe det. Han er blind.
Herefter består resten af drømmen af at jeg græder meget voldsomt i lang tid, og min kæreste er ude af drømmen. Det er kun mig selv og min gråd. Jeg vågner herefter op, fuldstændig udmattet af min "drømmegråd" og træt i kroppen. Kan du fortælle mig hvorfor alle dem jeg holder af gerne vil være blinde, og have stukket en syl i deres øjne?

Jeg ved ikke om det har forbindelse til hinanden, men natten efter drømmer jeg igen en ubehagelig drøm.
Jeg drømmer at jeg har ondt i mine tænder og kigger ind i min mund. Jeg opdager at jeg kan tage toppen af to af mine kindtænder (en i hver side) og at der under hvert stykke gemmer sig et stort hul. Hullerne er enorme og man kan se helt ned til kødet. Det gør meget ondt. Herefter beslutter jeg at jeg godt vil have cola, men at det gør ondt hvis der kommer cola i de store åbne sår, så jeg vælger at drikke cola af et sugerør for at få det så langt ned i ganen som muligt. Jeg har før drømt at jeg tabte mine tænder, men aldrig det med hullerne og jeg drømmer sjældent ubehageligt drømme (og slet ikke to i træk) jeg kan huske. Især den første var utrolig virkelig og skræmmende. Måske har de ingen forbindelse, men ville være glad hvis du kan få noget ud af det.
Venlig hilsen Signe.

SVAR:

Drømmen kan tolkes på flere måder; du får kun et par hints. Men temaet er interessant.
Blindhed.
"Der er i samfundet er kommet en ny tendens til at ville være blind." Når vi tolker drømme, skal vi huske "drømmetudningens regel nr. 1": Alle personer, skikkelser, rekvisitter er sider af dig selv. - Så den almindelige tendens i samfundet er altså en tendens i dig selv til at fortrænge. Der er noget du ikke ønsker at se.
Blindhed handler vel først og fremmest, når vi tolker drømme, om fortrængning.

Din drøm er et symptom på et behov for at fortrænge noget, både noget der angår din far - og noget der angår din kæreste (eller måske dit forhold til din kæreste....?)

Fortrængning behøver ikke være negativt; det virker som om, der er et behov for fortrængning: Folk opsøger selv lægerne, der gør folk blinde. Og "folk" - det er væsentlige sider af dig selv.

Når jeg er i tvivl om tolkningen er det fordi der er tvivl om, hvor vi skal lægge vægten. Om det er på dét med forholdet til din Far og forholdet til din kæreste. Eller om det blot er en understrgning af, hvilke væsentlige sider af dig selv, der fortrænger.

Kun en dyberegående samtale ansigt til ansigt ville kunne besvare det spørgsmål.

Her i drømmebrevkassen tager jeg drømmen med, fordi den er et tankevækkende eksempel på, hvor udbredt tendensen til at fortrænge, danne fjendebilleder, projecere, fornægte, lyve for os selv, "glemme", forskyde - og alle mulige andre eksempler på blindhed - er.

Tankevækkende er også drømmens billede af dig alene, sidst i den første drøm.
Den del afspejler vel simpelthen den tilstand - som du givetvis deler med mange andre mennesker - hvor du går rundt med en masse ugrædt gråd. Et stort behov for at græde ud, sådan som man har det efter en lang periode med psykiske belastninger, stress eller hvad det nu kan være.
Min erfaring efter et langt livs møde med mennesker er: Det er godt at græde. Vigtigt og helbredende og forsonende. Så se at få grædt noget mere.

Anden drøms tema: tandløshed, er behandlet mange andre steder i DRØMMEBREVKASSEN. Det er et udbredt tema i danskernes drømme; vi er her i landet for dårlige til at BIDE FRA OS eller SPYTTE UD eller VISE TÆNDER.... - altså udtrykke vrede. Og sige noget med BID I.
Så prøv at surf lidt i DRØMMEBREVKASSEN, forfølg stikordet "tænder".

Venlig hilsen
Peter Værum