Peter Værums hjemmesider
DRØMMEBREVKASSEN
To piger, Louise og Lisbeth fra Greve Privatskole, skriver til DRØMMEBREVKASSEN: Kære Peter! Vi er 2 piger på 15 år, vi går i 9. klasse og skal lave 9. klasses projekt om drømme ( blandt unge). Vi har en masse ubesvarede spørgsmål som vi gerne ville høre DIT bud på. Vi ville blive meget glade, hvis du vile give dig tid til at svare på spørgsmålene.
SVAR: En drøm kan vel siges at være symboler og brudstykker af fortællinger, der eksisterer på grænsen mellem bevidst og ubevidst. Drømme produceres af det ubevidste under søvnen - men huskes jo af det vågne "jeg", som regel 5-1o minutter efter opvågningen.
2. Hvorfor drømmer man? SVAR: Det er sikkert et led i kroppens og sindets selvregulerende funktion - for at opretholde den optimale psykiske balance. 3. Hvor lang tid varer drømme? SVAR: De kan vare fra ganske få sekunder til et kvarter eller mere. Men den subjektive oplevelse af drømmens længde er jo en ganske anden. Man kan opleve, at man drømmer et l-a-n-g-t begivenhedsforløb, hvor objektive målinbger f.eks. i søvnlaboratorium påviser, at du kun har drømt (sovet REM-søvn) i ganske få sekunder. 4. Drømmer man hver nat, og kan man huske det? SVAR: Fra søvnforskningen ved man, at alle drømmer adskillige perioder hver nat. Men som bekendt kan ikke alle huske deres drømme - og der er nok ingen, der kan huske alle drømme ... 5. Hvad sker der når man drømmer? SVAR: Det er vist for kompliceret at svare på. Men bl.a. udskilles der et kemisk stof (acetyl-cholin) i baghjernen. 6. Hvad betyder et mareridt? SVAR: Et mareridt definerer jeg som en ubehagelig drøm, der gør et særligt stærkt indtryk. En drøm, der afspejler en konflikt mellem det bevidste "jeg" med dets daglige selvopfattelse og et ubevidst problem - en konflikt, der er så stærk, at den vækker det drømmende individ. 7. Kan man tyde drømme og hvordan? SVAR: Ja - det er jo psykoanalysens påstand. At drømme kan tydes som man tyder andre symbolske fremstillinger i poesi, malerkunst, litteratur og deslige. Man tolker symbolerne - sådan som jeg gør det i drømmebrevkassen. 8. Kan drømme påvirke én psykisk, evt. hvordan?
SVAR:
Ja ja. De kan vel præge den stemning, man går dagen imøde med. 9. Drømmer alle og er det for at komme ud med følelser? SVAR: Om det er for at "komme ud med" følelser? - Ja, måske. Se ovenfor. 10. Kan drømme fortælle os noget om vores tilværelse? Ja. 11. Kan drømme hjælpe os på nogen måde? SVAR: Ja. De forsyner os med information om, hvad der rumsterer i vores ubevidste. Se oven for. 12. Er der flere måder at drømme på, evt. hvilke?
SVAR:
Ja. Der er almindelige drømme, profetiske drømme, lucide drømme og mareridt. Og måske også det, som nogle kalder astral-rejser - men det er meget omdiskuteret. 13. Er der flere former for drømme, man drømmer når man sover? SVAR: Se ovenfor. 14. Er en drøm det samme som en fantasi og er en fantasi også en drøm, eller er der forskel?
SVAR: En fantasi kommer, mens man er vågen. Så der er naturligvis forskel. Vi har begge været inde på din hjemmeside og læse os frem til meget, men vi vil nu alligevel gerne have dine vurderinger af disse spørgsmål. Vi er begge begejstrede af din hjemmeside, du skriver på en måde der gør det spændende og interessant at læse... - vi håber at du bliver ved med det!! Vi ville også spørge dig, om der var nogen mulighed for, at vi kunne kontakte dig på andre måder, hvis vi vil spørge om andet, interviewe dig, eller vide mere om dig og dit arbejde... Vi vil nemlig gerne have med i vores opgave hvem du er, hvad du laver.... o.m.a. Vi ved at det er meget at bede om, men da vi vil være meget dybdegående og da vi arbejder seriøst, håber vi inderligt at du vil tage dette "brev" til eftertanke og svare på bedste vis.....
SVAR: Ja. selv om det er begrænset, hvor udførligt jeg kan svare på alle de generelle spørgsmål. Venlig hilsen Peter Værum. |
- ridser i facaden. mere om drømme.
|
|
2o spørgsmål fra 3 piger, der skriver projektopgave.... |
Tilbage til drømmebrevkassens hovedside. |